Nataša Smirnov
“Kratki rezovi”

Nataša Smirnov se u svojoj potresnoj, surovoj i potpuno ogoljenoj ispovesti emotivno izlila po papiru, natopivši ga svojim suzama, ljubavlju, brigom, strepnjom i užasavajućim strahom od najgoreg – gubitka deteta. 

“Kratki rezovi” su roman nastao od sakupljenih delića jedne majke i ranjene porodice suočene sa iskustvom suicidnog deteta. Nađini rezovi po telu nisu samo vapaji jednog deteta uplašenog od života, ovi rezovi su pogreške našeg zdravstvenog sistema pred mentalnim zdravljem dece i odraslih, ovi rezovi su posledice nesređenog sistema, ovi rezovi su rezovi svih nas koji smo deo istog i ništa ne radimo da ga promenimo. 

Ova knjiga me je razrezala i potpuno rastavila. Pročitala sam je u dahu, ali kratko i uznemireno dišući i moleći se za Nađu da pronađe snagu u sebi, da uvidi svoju lepotu i vrednost, za brata Đorđa da što bezbolnije izađe iz ove situacije držeći Nađu za ruku i za majku, Natašu, da preživi najveći strah ikada i ne udavi se u moranjima i neosnovanim osećajima krivice koji prate svakog roditelja suočenog sa bilo kakvim problemom, a kamoli ovim.

Divim se hrabrosti ove snažne žene koja tako pitkim jezikom i bez imalo pakovanja i uvijanja piše o svojim traumama ranog gubitka oca, zlostavljanja, porodičnog nasilja i borbi za svoje dete!

Viknula bih na sav glas koliko je važna ova knjiga! Važna je jer je Nataši bila kompas u očuvanju zdravog razuma. Važna je jer se o ovoj temi mora govoriti. Važna je jer je Nađino iskustvo pretočeno u knjigu koja će mnogim porodicama poslužiti kao svetionik da pronađu svoj put iz tame nemoći i straha.

Razgovarajte sa svojom decom i čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]