Harper Li
“Ubiti pticu rugalicu”

“Ubiti pticu rugalicu” Harper Li je preemotivna knjiga obavijena velom ljudskosti. Uživala sam ćitajući ovako lepu i kvalitetnu književnost. Nije čudo što je svrstana među američke klasike, a ne čudi me ni to što se Harper Li nakon uspeha ovog romana povukla iz javnog života. Preveliki je bio izazov za nju dostići, a kamoli nadmašiti ovakvo delo. Ovakav roman se ne iznedruje često. Harper Li je za svoj dirljivi roman zasluženo dobila Pulicerovu nagradu.

Svako bi trebao u nekom trenutku svog života pročitati ovu genijalnu knjigu. Moj trenutak je došao i presrećna sam zbog toga.

“Ubiti pticu rugalicu” je roman o dečijem pogledu na rasne i klasne predrasude, diskriminaciju kao i neujednačeno sprovođenje pravde za vreme Velike depresije na jugu Amerike. Kroz lik Skaut Finč, šestogodišnje devojčice, upoznajemo se sa malim,učmalim gradom na jugu u Alabami. Nju i brata Džema odgaja otac, udovac, Atikus Finč i uči ih da budu pravedni i empatični. Atikus je istaknuti advokat koji nakon što jednog od crnih stanovnika, Toma Robinsona, optuže za silovanje belkinje, Mejele Juel, pristaje da ga zastupa, uprkos pretnjama zajednice. Braneći Toma, Atikus staje u odbranu ljudskosti, pravičnosti i ljudskog dostojanstva. Nasuprot zaparloženosti, okrutnosti i ograničenosti stanovnika okruga Mejkom, suprostavlja se lik Atikusa koji ih podseća koliko je važno biti i ostati čovek.

Sam naslov knjige “Ubiti pticu rugalicu” ima simbolično značenje. 

“Ptice rugalice ne rade ništa drugo osim što prave muziku u kojoj uživamo. Ne uništavaju ljudima vrtove, ne gnezde se u ambarima za kukuruz, ne rade ništa drugo osim što nam pevaju iz srca. Zato je greh ubiti pticu rugalicu.”

U ovoj priči o nevinosti koju uništava zlo, ptica rugalica je simbol nevinosti. Lik Toma Robinsona  predstavlja pticu rugalicu, a njegova “pesma” je postala njegov “greh”.

Lik Atikusa Finča svojom dobrotom nadmašuje ljudsku mržnju, rasnu netrpeljivost i smrt. Ovaj nezaboravan roman će vas navesti da razmišljate o moralnim dilemama koje ste imali u sopstvenim životima, probudiće najplemenitije emocije i inspirisaće vas.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]