10 knjiga uz koje ćete uživati ovog leta

Leto je svima omiljeno godišnje doba jer je rezervisano za odmore, opuštanje, plažu i, naravno, čitanje.

Svako od nas pakujući kofere razmišlja: “Šta da čitam ovog leta?”. Literatura koju čitamo leti želimo da bude laganija, zanimljiva, opuštajuća i nadahnjujuća. 

Nisam od onih koji biraju samo ljubavne romane za leto, važno mi je da priča nije teška, ali volim kada je lepa i ostavi trag. Stoga, po mom izboru, sledi  preporuka 10 knjiga koje ćete sigurno voleti i uživati u njima:

1 – Anita Dajamant “Crveni šator”

“Crveni šator” je veličanstvena, snažna i životna priča o ženama iz doba koje je izrodilo našu civilizaciju. Neodoljivo ćete biti prikovani za ove dirljive stranice i otkriti zaboravljeni svet čudesnih radjanja, robova, zanatlija i sestrinskih tajni. Ovo je knjiga koju ćete želeti da imate u svojim bibliotekama i da je kupujete dragim ljudima kao vredan poklon. I ja sam svoju dobila od moje drage drugarice.

Laguna je “Crveni šator” izdala medju svojim dragocenim izdanjima “Dragulji Lagune”.

2 – Bet Kempton “Vabi sabi”

Vabi-sabi je japanska mudrost za savršeno nesavršeni život. To je koncept koji menja perspektivu i pogled na život. Ohrabruje nas da usporimo, povežemo se sa prirodom, volimo sebe onakvim kakvi smo i prihvatimo prolaznu prirodu stvari.

Ova knjiga je pravo osveženje, protivotrov za naše prebrze živote prepune jurnjave za materijalnim vrednostima. Vabi-sabi je mudrost koja nas podseća da tražimo svoju svrhu iznad materijalizma, da cenimo jednostavnost i uočimo ono što je zaista važno.

3 – Marija Jovanović “Spletkarenje sa sopstvenom dušom”

Iako je prvi, roman “Spletkarenje sa sopstvenom dušom”, smatra se najboljim Marijinim romanom za koji je i dobila nagradu Žensko pero.

Glavna junakinja, Marina, spletkari sa sopstvenom dušom, posmatrajući sebe i svoj život i prikazujući ga bez ulepšavanja. Ta jednostavnost i iskrenost magično nas uvlače u priču i u Marinin svet prepun sreće, bola, tuge, nepromišljenosti, strasti, srušenih ljubavi, nostalgije i emocija.

Uživaćete i saživećete se sa glavnom junakinjom u bajkovito stvarnoj priči.

4 – Paulo Koeljo “Andjeo čuvar”

“Andjeo čuvar” je divna filozofska priča o traganju za oproštajem grehova iz prošlosti i o veri u sopstvenu budućnost. Zajedno sa ženom Kristinom, glavni junak kreće u prelepu, ali opasnu pustinju u potrazi za svojim andjelom čuvarom. Ovaj očaravajući Koeljov autobiografski roman je ujedno i vodič za muško-ženske odnose koji pokušava da odgovori na pitanje zašto uništavamo stvari koje najviše volimo.

5 – Guzelj Jahina “Deca Volge”

Guzelj Jahina je svojim drugim romanom “Deca Volge” nadmašila sebe i svoj prvi genijalan roman “Zulejha otvara oči”. Ovog puta nas vodi u hladne vode Volge i nemačko selo sa toliko čulnosti da postajete svakim delićem svog bića deo ove ljubavne priče koja budi strah i uči nas kako da ga prevazidjemo. 

6 – Ričard Bah “Most preko večnosti”

Ričard Bah, autor jedne od najčitanijih knjiga na svetu “Galeb Džonatan Livingston”, napisao je autobiografski roman “Most preko večnosti”. Ovo je ljubavna priča o Bahovoj potrazi i susretu sa svojom srodnom dušom, “izgradnji” mosta preko večnosti i izazovima koji su ih zadesili na tom putu.

7 – Elena Ferante “Priča o izgubljenoj devojčici”

Četvrta, završna knjiga napuljske tetralogije, sjajno je finale književne senzacije 21.veka. Genijalne prijateljice su dostigle svoje zrelo doba i niz različitih životnih odluka Elenu vraća u Napulj da bi bila sa čovekom koga je oduvek volela, a Lilu do pozicije uspešne preduzetnice. Ovo je impresivna saga o prijateljstvu, ljubavi, vernosti, izdaji, roditeljstvu i siromaštvu.

8 – Soledad Puertolas “Gospodja Berg”

Čuvena španska spisateljica iz muške perspektive mladog Maria zaljubljenog u komšinicu, gospodju Berg, piše roman o nedostižnim idealima i razumevanju misterije samog života.

“Gospodja Berg” je roman o čežnji za onim nečim što nam ceo život izmiče. Uživaćete u ovoj priči o sazrevanju, učenju i potrazi za smislom.

9 – Andre Asiman “Zovi me svojim imenom”

Eli je sedamnaestogodišnjak i leto, kao i svake godine, provodi na obali mora u porodičnoj vili. Kao i svake godine, u vilu dolazi dolazi neko od studenata da pomaže Elievom ocu, profesoru, i ovoga puta to je dvadesetčetvorogodišnji Oliver.  Ali ono što nije isto prethodnim godinama je utisak koji na Elija ostavlja samouvereni, zreliji, arogantni i zgodni Oliver. On u njemu budi nešto mnogo više od obične simpatije.

Zovi me svojim imenom” je sjajan i senzualan roman o opsesivnoj ljubavi, žudnji, sazrevanju, strahu od mišljenja okoline i prihvatanju sebe.

10 – Karlos Ruis Safon “Senka vetra”

Ukoliko još niste pročitali ovaj maestralni roman, leto je odlična prilika za to. Naizgled bezazlena potraga mladog Danijela za izgubljenim knjigama izvesnog autora Hulijana Karaša, otvara vrata jedne od najmračnijih tajni Barselone.

“Senka vetra” je epska prica o ubistvu, ludilu i ukletoj ljubavi.

Neka vam ovo leto bude idealna prilika da se posvetite sebi, napunite baterije, uživate u lepotama prirode i pročitate nešto dobro.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]