Maja Anđelou
“Znam zašto ptica u kavezu peva”

Potpuno mi je jasno zašto je prva autobiografija Maje Anđelou “Znam zašto ptica u kavezu peva” učinila da ona postane kultna ličnost, simbol borbe za ljudska prava, simbol ženstvenosti i inspiracija milionima žena širom sveta. Konačno je prevedena kod nas u izdanju Izdavačke kuće “Štrik” i sa ponosom i zadovoljstvom vam je predstavljam. 

Sa kojom lakoćom i nenametljivim talentom Maja piše o svom odrastanju odvojenom od majke i oca, o rasnoj diskriminaciji, seksualnom nasilju koje je doživela sa sedam godina i učenju da živi sa tim, tinejdžerskim godinama i iskustvima koje su je oblikovale u odraslu osobu od sedamnaest godina. Kada je silovatelj ubijen, nakon kratko odrobijane kazne, Maja je pomislila da ga je ona ubila svojim rečima otkrivši ime silovatelja svojim ujacima. I tada je prestala da govori. Svoj glas je ponovo pronašla u knjigama. I to kakav glas! Ptica u kavezu je propevala!

A taj kavez joj je ne birajući ga, dodeljen već na rođenju i trebalo ga je, kao okov i teret, naučiti nositi. Da je bilo sreće da je to, za Maju, bio jedini životni teret. Ali ono zbog čega joj se beskrajno divim je izbor koji je napravila kako će živeti taj svoj život. Ova knjiga bi trebala biti lektira svakom ženskom biću, mladom i starom, jer nas uči tome šta su hrabrost i snaga. Uprkos teškoj životnoj priči koju nam Maja pripoveda, ovaj autobiografski roman odiše duhovitošću, praštanjem, nadom i ljubavlju.

Ova autobiografija prati samo prvih sedamnaest godina njenog života, a Maja je proživela 86 godina života koji je bio ispred svog vremena, inspirišući i nadahnjujući milione. Hvala joj na tome!

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]