Arundati Roj
“Bog malih stvari”

Ovo je prva knjiga indijske autorke, Arundati Roj, koju sam pročitala i malo je reći da sam pod utiskom. Veština pisanja, poigravanje vremenom i neobičan jezik kojim Arundati uspeva da nam prenese ogoljenu kulturu svoga naroda iz daleke zemlje zarobljene između užasnog rata i jednako strašnog mira, svakako zaslužuje prestižnu Bukerovu nagradu za književnost.

“Bog malih stvari” nije knjiga za razbibrigu, niti knjiga koja se čita u jednom danu. Čitala sam je danima i bila zarobljena u tornadu snažnih emocija i osećaja neminovnih posledica tog tornada. 

Radnja se dešava u dva različita vremena u životima blizanaca Este i Rahel. Njihov život se menja iz korena dolaskom sestre od ujaka, Sofi Mol, i tragedije koja ih je sve zadesila. Gledano očima dece, male stvari su više nego bitne. Život je sačinjen od tih malih stvari, a neki ljudi čine da male stvari izgledaju veliko i vredno. 

Ovo je knjiga o ljubavi, životnim izborima i gubitku. Odgovara nam na pitanje koje je svako od nas pomislio, a retki su se usudili da ga postave:

Koga treba voleti i koliko?  i Da li se život može promeniti za jedan dan?

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

 

Dodajte komentar

© 2022. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]