Olja Savičević Ivančević
“Pjevač u noći”

Romanu “Pjevač u noći” Olje Savičević Ivančević u podnaslovu stoji – romansa. Sklonite u stranu romantičnu patetiku, jer je “Pjevač u noći” sentimentalan, životan, poetičan i potpuno bespatetičan roman.

Priča prati ljubav između jedne obične žene, Naranče, i neobičnog umetnika, Slavuja, vodeći nas od splitske ulice Dinka Šimunovića preko ratom poharane Bosne pa sve do dalekih krajeva. Roman je ispripovedan smenjivanjem Narančine priče i Slavujevih pisama i miks je romanse, sapunice i epistolarnog detektivskog romana.
Radnja je smeštena u istočni deo Splita, konkretno među socijalističke nebodere, i vodi nas čak do postindustrijskog Detroita, grada nalik Splitu. Oljini likovi kao aktivni učesnici vremena, od rata do današnjih dana, čuvaju sećanje od zaborava.

Naranča, uspešna scenaristkinja televizijskih sapunica, kreće u potragu za svojim bivšim mužem, Slavujem, sa kojim je u toku mladosti imala kratak brak. A o Slavujevom umetničkom biću saznajemo iz njegovih pisama kojima je ispresecan narativni tok Narančine priče.

Ne želim da vam otkrivam radnju jer je čar ovog romana upravo u tome. Ovo delo izdvaja se i svojim gustim jezikom, inteligentnim pisanjem i humorom, a sigurna sam da ćete podvući i zapisati mnoge Oljine poetske misli.

“A ljubav je jedini istinski spektakl koji se nudi, ako ne volite rat. Ako je ljubav sporedna, onda je sve sporedno. Ako ljubav nije važna, onda ne postoji ništa ozbiljno između rođenja i smrti, osim ozbiljne bolesti.”

“U mom kraju postoji poslovica, čist račun duga ljubav, ali to s ljubavlju nema veze. Kada bi u ljubavi bilo računa, uvijek bih joj dugovao.”

“Pjevač u noći” je pseudo-ljubavni roman pisan, kako je Olja rekla, visokim stilom, koji nadilazi zaborav i smrt. Olja Savičević Ivančević uspeva da nam dočara duh mesta i ljudi i da nas zaintrigira, dok svojim specifičnim stilom priča priču koja nas drži zarobljenima od prve do poslednje stranice.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]