Miljenko Jergović
“Dvori od oraha”

Miljenko Jergović je napisao romančinu “Dvori od oraha” obuhvatajući čitav jedan vek života i sudbina članova jedne dubrovačke porodice. I to ne romančinu zbog svoje obimnosti, nego zbog onoga što je u njoj napisano.

Roman prati život porodica Delavale i Sikirić kroz razdoblje od 100 godina, počevši od smrti Regine Delavale (rođene Sikirić), porodična priča se odmotava unazad. Već sa Reginom i njenom ćerkom Dianom, priča me je već toliko zaintrigirala i uvukla u sebe, da sam svakim sledećim poglavljem, novom epohom i životima ostalih članova porodičnog stabla i korena, bila hipnotisana. Ono što je hipnotišuće i zadivljujuće je način na koji Jergović iznova i iznova pravi zaplete i to takve da ćete morati da zastanete otvorenih usta kako bi svarili obrt i krenuli u novo poglavlje. Ludilo koje zaposeda Reginu Delavale se proteže kroz čitav roman kako kroz ljubavne tako i porodične odnose.

Kao što sam već rekla, porodična saga se odmotava unazad, retrospektivno, čime se događaji aktera, ionako neobični i ludački, izvrću čak i brojem poglavlja koja idu od XV do I.

Jergovićeve junake sudbina baca na razne strane sveta – od Dubrovnika do Pariza, preko Sarajeva i Mostara do Trsta i Rijeke. Iako Miljanko ne pripoveda hronološki i neprestrano širi priču kroz mnogobrojne likove, osnovna nit romana se ne gubi ni u jednom trenutku. Svaki od likova i događaja u vezi sa njim mogao bi da bude roman za sebe, ali su ujedno direktno i indirektno sve vreme povezani i to je ono što ovo pripovedanje čini velikim.

Ono što je mene pogodilo ovim romanom, a sigurna sam i sve ostale koji su ga pročitali sa ovog našeg podnevlja je način na koji je Miljenko zaronio u dušu našeg naroda i isecirao je, kao da se uživeo u njega i disao zajedno za njim, a mi sa svakim udisajem i izdisajem prepoznavali karakteristične univerzalne pojedince. 

Knjiga me je oborila s nogu! Na momente me je činila melanholičnom, na momente srećnom, na momente šokiranom, ali iznad svega zadivljenom. 

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]