Feđa Štukan
“Blank”

Blank – prazna stranica, novi početak koji čeka da bude ispisan. U Feđinom slučaju, novi počeci. Jer bilo ih je mnogo, mnogo pokušaja novih početaka, kao što je bilo mnogo susreta sa smrću i ponovnog “rađanja”.

“Blank” Feđe Štukana snažna je i neustrašiva autobiografija, kakvu, sigurna sam, niste ranije čitali. Ovaj roman, kako autor sam kaže, “nikada nije ni trebao biti objavljen,” i možda je baš to razlog što Feđa piše potpuno slobodno, ogoljeno, vrlo brutalno, bez zadrške i ograničenja. Blank me je žestoko prodrmao vodeći me kroz Feđine turbulentne životne faze, od ratnih strahota do dubokih ličnih kriza.

Feđa je na promociji knjige pričao o svojoj strasti prema letenju i skakanju iz aviona. Svoju želju za novim iskustvima, slobodom i adrenalinom pronašao je na nebu. Drago mi je da to nebo nije našao u metaforičkom smislu s obzirom na sve kroz šta je u životu prošao.

Kada padobranac po prvi put skače iz aviona, usled izlaganja ekstremnoj, umu nepoznatoj situaciji, dešava se “pomračenje” svesti, blank uma. Ovo iskustvo koje prevazilazi trenutnu sposobnost da se racionalno obradi doživljeno, može se povezati sa osećajem praznine, slično praznom, neispisanom papiru – a samim tim i prilikom za novi početak. I tako Feđa svakim skokom piše svoj novi početak.

On svoju priču piše direktnim, neopterećujućim stilom, ne izostavljajući najteže trenutke svog života. One koje niko ni sebi ne prepričava, a kamoli drugima. Opisima ratnih dešavanja, borbi sa zavisnošću od droge i alkohola, gubitaka dragih ljudi, boravka na prihijatrijskoj klinici, te političkih i religijskih previranja, Feđa ne samo da otkriva sopstvene bitke, već i šire društvene pojave koje su oblikovale njegov, ali i živote mnogih na Balkanu. Njegova iskrenost pruža nemilosrdan pogled na korupciju, zloupotrebu vlasti i duboke etničke podele koje karakterišu region, ističući koliko su “mali i obični ljudi” često nevidljivi i zanemareni.

Feđa plastično i živopisno iznosi anegdote iz svog života koje ilustruju kako se isti može pretvoriti u seriju bizarnih i često opasnih situacija, posebno kada se čovek nađe na marginama društva.

“Blank” je izuzetno značajan antiratni roman koji se ne ustručava da postavi teška pitanja, niti da izloži bolne istine, čime nas protresa i izaziva da razmislimo o sopstvenim životnim stavovima i uverenjima. Snaga ove knjige leži u tome što ne nudi jednostavne odgovore niti sentimentalne zaključke. Umesto toga, ostavlja prostor za razmišljanje o tome šta znači živeti u svetu koji je često nepravedan i brutalan.

“Blank” nije samo autobiografija, to je oštra kritika društva koje dopušta da njegovi najranjiviji članovi trpe bez prava na pravdu. Feđa Štukan svojom knjigom zaslužuje pažnju ne samo kao hrabar pripovedač svoje priče, već i kao glas koji ne može, a ni ne želi da bude ignorisan.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana♥️

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]