Ani Erno
“Zaposednutost”

“Zaposednutost” Ani Erno je knjiga o opsesivnoj ljubomori i njenoj destruktivnoj prirodi. O tome kako se zaposednuta osoba dezintegriše do tačke bestidnosti. 

Sada je već opšte poznato kako Ani crte iz svog života pretače na maestralan način u kratke i duboke romane, secirajući sebe iznutra ka spolja, izražavajući sve ono što nosi u sebi, i to pred očima javnosti. Ovaj put to čini vrlo hrabro.

“Zaposednutost” je autobiografski roman u kom Ani priča priču o opsednutosti novom izabranicom svog bivšeg ljubavnika, V.-a. Ani je njega ostavila, jer nije želela da podignu vezu na viši nivo, nije želela da žive zajedno, htela je slobodu od društvenih ograničenja. Međutim, saznanje o postojanju druge žene u V.-ovom životu budi nešto u njoj. Iako je nikada nije videla i on ne želi da joj otkrije njen identitet, Ani u svakoj ženi vidi nju. Ta žena postaje njena glavna misao, njena opsesija. Ludački želi da otkrije identitet te druge žene i ne preza ni od čega: pretražuje internet, poziva brojeve žena za koje posumnja da su njene rivalke.

“Ono najneverovatnije u ljubomori jeste to što je ona u stanju da čitav jedan grad i svet ispuni bićem koje možda nismo nikada sreli.”

Kroz niz fragmentiranih sećanja i opisa intimnih trenutaka sa V, Erno analizira svoje emocije u vezi sa njim, kao i emotivnu bol koju svakim danom sve više hrani. Ona zapada u stanje ludila i patnje. Kreira imaginarno pozorište u kom ima moć da režira scene u kojima je ON taj koji pati ili joj se vraća, u kom im se sveti. Javljale su joj se sumanute misli, lucidne.. Potiskivala ih je u toku dana raznim obavezama, ali noću su je opsedale. Reči i jezik postaju samo simboli koje tumači i interpretira kao njegovu ljubav prema toj ženi ili njoj. Te interpretacije su postajale snažnije pod okriljem noći. Kao i sve stvari koje se uvećavaju po mraku: strahovi, glad…

Ta patnja postaje njena hrana, ona daje smisao njenom postojanju. I ona piše o tome, iskreno i otvoreno iznosi svoju ispovest, svoju opsesiju i patnju, krije se iza pisanja. Jer pisac je nevidljiv. A pisanje je isceljujuće.

“Uvek sam želela da pišem kao da ću biti odsutna kad se tekst pojavi. Da pišem kao na samrti, kao da više neće biti nikakvih sudija. Mada je možda iluzorno verovati da je smrt nužan preduslov za pojavljivanje istine.”

Ani nas vodi u svet žene koja se bori sa društvenim i kulturnim ograničenjima, istovremeno istražujući sve aspekte strasti i ljubavi.

Jezik Ani Erno je precizan i jednostavan. Kratkim rečenicama dočarava nam svoje iskustvo bez melodrame. Njena smela i iskrena ispovest podseća nas na složenost ljudskih emocija i na sopstvenu ranjivost i osetljivost.

Vrlo intimno i krajnje ogoljeno “Zaposednutost” je izvanredna knjiga koja koja će vas nadahnuti, dirnuti i ostaviti dubok trag u vašem srcu.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]