Šta čitati na moru ovog leta

Najrasterećeniji deo godine – leto. Za mene omiljeno. Osećaj dugačkog školskog raspusta i bezbrižne razigranosti nikada neće napustiti dete u nama, koliko god da smo angažovani. 

Ova godina je bila teška za sve nas, na raznim poljima. Svi smo pogođeni jednom od najvećih tragedija našeg društva. I svi pokušavamo da nastavimo živote kao da se ništa nije dogodilo, a jeste. I zato, za toliko čekane godišnje odmore preporučiću vam ne samo “opuštajuću” literaturu, nego i onu koja će vas navesti na razmišljanje.

  • “Leto kada je mama imala zelene oči” Tatjane Cubuleak upravo je jedna takva knjiga. Iako dizajn naslovnice deluje letnje i opuštajuće, ovaj izvanredni roman je na momente vrlo oštar, čak brutalan i gorak. Ovo je priča o dvema slomljenim dušama, majci i sinu i njihovom odnosu ispripovedanom iz ugla sina. I to za vreme leta, njihovog poslednjeg leta, njihove poslednje šanse da se konačno upoznaju, oproste jedno drugom i izgrade most večne ljubavi.
  • “Leto” Ali Smit poslednja je knjiga iz kvarteta godišnjih doba. Ove knjige se mogu čitati i preko reda, ali ja predlažem da počnete od Jeseni. Pored novih likova i njihovih priča, mnogi od likova iz prethodnih delova, pojavljuju se u Letu i zaokružuju ovaj književni projekat Smitove u kom predstavlja aktuelno društvo i globalna dešavanja, koja na pozitivan ili negativan način menjaju svet. I nas.
  • Ukoliko vam je potrebno da se smejete od srca “Sreća je piti čaj s tobom” španske autorke i novinarke, Mamen Sančez, idealna je za vas. Nestanak britanskog biznismena, koji je došao u Madrid radi zatvaranja časopisa koji je u vlasništvu njegove porodice, a pod vođstvom pet neobičnih žena, pokrenuće istragu, ali i šarmantnu priču prepunu ljubavi, topline i smeha.
  • “Lekcije iz hemije” Boni Garmus je knjiga koju ćete obožavati! Početak šezdesetih godina bio je nepovoljan za žene i njihova prava. Glavna junakinja, talentovana i neobična Elizabet Zot, uzdrmaće ovu činjenicu. Ona je TV voditeljka, naučnica, samohrana majka, borbena i istrajna žena. Kada njena emisija “Večera u šest” postane veoma popularna, ona će to iskoristiti kao šansu da ženama prenese ne samo recepte, nego i životne lekcije kako da se ohrabre i zauzmu za sebe.
  • “Sveža voda za cveće” Valeri Peren božanstvena je knjiga natopljena emocijama. Plakaćete i smejati čitajući je. Glavna junakinja, Violeta Tusen čuvarka je groblja u malom gradu u Burgonji. Ona se ne plaši smrti, živi sa svojom boli i okružena njom. Za svakog ožalošćenog nalazi tople reči utehe i olakšava im bolne rastanke. Kada joj jednog dana dođe detektiv iz Marselja sa neobičnom molbom i željom njegove majke da bude sahranjena u grobnici nepoznatog meštanina, otkriće se ljubavna priča koja će otključati Violetino srce i isceliti ga. Iako govori o prolaznosti, ova knjiga je oda životu.

Uživajte u letu i čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]