Sali Runi
“Normalni ljudi”

Tinejdžerke godine su one u kojima tražimo sebe, ogledajući se u drugima, u društvu, prilagođavajući se, ne bismo li našli svoje mesto pod zvezdama. U vremenu internet revolucije, ova potraga i sama socijalizacija još su teži. Zato je ovaj roman koji je napisala milenijalka od neizmerne vrednosti! 

“Normalni ljudi” Sali Runi je priča o dvoje mladih koji se svako ponaosob oseća nepotpuno, nedovoljno, “nenormalno”, socijalno izopšteno.. Merijen i Konel različitog su klasnog statusa, mogli bismo reći da su iz različitih svetova, ali njihova bića su iz istog, njihovog sveta. U njemu se oni potpuno razumeju, slažu, osećaju istinito i iskreno, ali uprkos tome, oni nedovoljno komuniciraju i iznose ono što zaista misle i to ih sprečava da pronađu mir tamo gde on već postoji, nego lutaju i produžavaju svoje traganje za sobom. Njihovu priču pratimo od srednje škole koju su pohađali zajedno u svom rodnom malom mestu, sve do fakulteta u Dablinu. Puno se tema na malo strana dotakla Sali Runi-od odrastanja tinejdžera različitog klasnog statusa preko otuđenosti i teške socijalizacije milenijalaca što kao posledicu ima otežanu živu komunikaciju, preko otkrivanja seksualnosti, prilagođavanja provincijalaca životu u velikoj sredini do  anksioznosti.

Ne pamtim kada sam čitala roman u kojem je realističnije prikazana strast sa svom svojom nesavršenošću i greškama koje upravo odlikuju generaciju i same spisateljice. Nervirala sam se zbog neizgovorenih reči i iskrenosti koja bi razrešila sve dileme koje su mučile i dovodile do očaja Konela i Merijen. S druge strane kada su svoj jezik pretočavali u govor spojenih tela, savršeno su se razumeli. I tada sam, zbog živopisnosti, virila iza stranica knjige jer sam imala osećaj da voajerski posmatram nešto što nije za moje oči. A upravo toj realističnosti doprinelo je to što Sali priča o normalnim ljudima sličnim nama smeštenim u normalne životne situacije.  

Dopao mi se jednostavan stil kojim Sali Runi pripoveda naizgled običnu, a u stvari vrlo duboku i poučnu priču. Nije slučajno to što je kada je objavljen, proglašen romanom godine u Velikoj Britaniji i nominovan za veliki broj književnih nagrada. Obožavaćete ovaj roman i uživati otkrivajući kako ljudi mogu da se promene zbog onih koje vole.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]