Milica Vučković
“Smrtni ishod atletskih povreda”

Znate onaj osećaj kada vam se ježenje spušta od glave niz kičmu. Upravo tako se osećate dok čitate knjigu Milice Vučković “Smrtni ishod atletskih povreda”.

Miličin narativ je lagan za čitanje, onako lagan kao kada mrav ponese 50 puta veći teret od svoje težine. Ponela je i Milica izuzetno značajnu i tešku temu, inspirisanu, nažalost, istinitim događajima, koji u trenutku u kom živimo doživljavaju izlazak na površinu iz mraka u kom su predugo živeli. Ovo je roman o zlostavljanju, psihičkom i fizičkom, onom koje dezintegriše sve ljudsko u jednom biću.

Glavna junakinja, Eva, samosvesna je i nezavisna žena. Pred njom je, naizgled, lep život. Eva bira jednog pogrešnog muškarca, dobija dete sa njim. Kada upoznaje drugog pogrešnog muškarca, Viktora, ponaša se kao da to nije samo druga šansa za ljubav, nego i poslednja. Deluje da je svesna promašenosti svog života i životnih odluka, ali kao u nekom ludom snu iz kog ne može ili neće da se izvuče jer misli da ne zaslužuje bolje, ona nastavlja da niže svoje poraze, srljajući ka dnu i vukući svoje najmilije sa sobom. Najviše me je bolelo dete, Mario, nedužna žrtva ovog odnosa. Viktorove manipulacije, psihičko i fizičko zlostavljanje nailaze na Evino praštanje, trpljenje, ćutanje i zataškavanje. Tonući dublje u ovaj toksičan odnos, Eva unižava sebe do tačke nepostojanja, želje za smrću.

Tonula sam i ja sa Evom, na momente prepoznavale sebe, svoje prijateljice, majku.. rastavljala se i sastavljala, isplivavala da uhvatim dah, da viknem, vrisnem…da probudim i oslobodim sve žene okovane lancima života koje ne zaslužuju, a nose ih. 

Pronađite snagu u sebi i čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]