Knjige za more

Svi smo nestrpljivo dočekali leto i odlaske na godišnje odmore kada ćemo konačno moći da se posvetimo sebi, svojoj porodici i svojim partnerima.

A onda se nameće večito pitanje:

Šta čitati na moru ovog leta?

E, tu sam da vam stvari malo olakšam. Kažem malo jer sam ponela ovu hrpetinu knjiga na more jer ne umem malo, a vi ćete, sigurna sam, u mom izboru, pronaći svoju knjigu za uživanje na plaži, planini, selu, odmoru..

Sofija Lundberj “Kao pero na vetru” dirljiva je priča o doživotnom prijateljstvu Viole i Lili, o ljubavi i majčinstvu. Ova knjiga je podsećanje na to koliko nam je u životu važna podrška i oslonac prijatelja i majke. Ova švedska autorka proslavila se romanom “Crveni adresar” o kom sam vam ranije pisala i toplo ga preporučujem.

Tejlor Dženkins Rid “Sedam muževa Evelin Hjugo” svojom atmosferom i radnjom odvešće vas u blistavi i glamurozni Holivud i život jedne od njegovih legendi, Evelin Hjugo. Ova diva se udavala sedam puta i u poznim godinama rešila je da progovori o svom glumačkom i privatnom životu. Otkrićete koja je cena slave i ostvarivanja snova u Holivudu.

Stefani Land “Spremačica” autobiografski je roman žene, majke, koja je napustivši nasilnog muža bila primorana da živi u prihvatilištu za beskućnike i da čisti po kućama kako bi obezbedila sebi i detetu egzistenciju. Posmatrajući živote ljudi kod kojih je radila i svoj život, Stefani je počela da piše knjigu za koji nije mogla ni da sanja da će postati svetski hit, da će po njoj biti snimljena hit serija Netflixa i da će zahvaljujući pisanju, siromaštvo postati daleka prošlost! I najvažnije od svega, ova hrabra žena svojom pričom je nadahnula i osnažila mnoge žene i dala im primer da se nasilje ne sme trpeti i da izlaz uvek postoji!

Madlin Martin “Poslednja knjižara u Londonu” napet je, tragičan, ali i uzbudljiv i romantičan istorijski roman. Inspirisan je događajima iz Drugog svetskog rata kada je nekolicina knjižara preživela nemačko bombradovanje Londona. Ova divna priča o ljubavi i prijateljstvu prati junakinju Grejs, sa kojom ćete plakati, ali koju ćete neizmerno zavoleti. Prevazilazeći sopstvene granice, Grejs u mračnim vremenima, uspeva da pomogne mnogima.

Patriša Lokvud “Ovo niko ne pominje” nastala je kao posledica modernog vremena društvenih mreža i paralelnog života koji se odvija na njima. Mlada žena svesno postaje zarobljena na portalima, stekavši slavu besmislenim, često i glupim izjavama koje na netu dobro prolaze. Da život nije internet, shvatiće kada se susretne sa dobrotom i saosećajnošću realnog sveta. Ova knjiga je osvojila nagradu Dylan Thoma i našla se u najužem izboru za Bukerovu nagradu i Women’s prize for fiction.

Sofija Segovija “Pčelinji žamor” hipnotišuća je knjiga meksičke autorke koja osvaja pričom od prve stranice. U malom mestu Linaresu, pronađena je napuštena beba, tek rođeni dečak sa deformitom lica i telom prekrivenim pčelama. Iako meštani veruju da je uklet, ispostavlja se da komunicira sa pčelama kojima je stalno okružen i da ima vizije budućnosti.

Sara Pener “Mala prodavnica otrova” istorijski je roman smešten u London u dva vremenska razdoblja – 18. vek i sada. Nekada davno postojala je skrivena u zabačenim londonskim ulicama tajna apoteka, koja je služila žene maltretirane od strane svojih muževa, spravljajući za njih vešto prikrivene otrove. U današnjem Londonu istoričarka Kerolajn slučajno otkriva zagonetku ubistava koji su pre dvesto godina potresala grad. I to otkriće joj menja život. I ne samo njoj.

Laura Eskivel “Kao voda za čokoladu” knjiga je meksičke autorke, napisana pre 30 godina. Po njoj je snimljen čuveni film, koji obožavam! Ova knjiga miriše na meksičke začine, ali i na ljubav. Tita je kao najmlađa ćerka porodice, zarobljena okrutnom porodičnom tradicijom, da mora da brine o svojoj majci do smrti i da do tada ne sme da se uda. A srela je ljubav svog života..

Tara Vestover “Obrazovana” fenomenalna je autobiografija o devojci koja do svoje 17 godine nije kročila u učionicu jer je odrasla u mormonskoj porodici koja je odbijala školovanje i lečenje u ustanovama. I ne samo to, odrastanje u jednoj takvoj zatvorenoj porodici imalo je dalekosežne posledice na sve njene članove. Tara je stekavši obrazovanje, otvorila novi prozor gledanja na svet i stekla zvanje doktora nauka. Ova inspirativna priča ostaviće na vas izuzetan utisak.

Vanesa Monfort “Žene koje kupuju cveće” romantičan je i uzbudljiv roman koji se čita lako, a izaziva lep osećaj i duboko promišljanje. Pet žena kupuju cveće, ali svaka sa različitim ciljem, jedna za svoju tajnu ljubav, druga za svoju kancelariju, treća kako bi ga slikala, četvrta za klijente i peta za pokojnika. Ovo je priča o prijateljstvu i ostvarivanju snova.

Alehandro Palomas “Majka” prelepa je priča o jednoj ranjenoj porodici. Alehandro slika poetičnom naracijom njihove unutrašnje svetove, prepune simbolike i emotivnim dijalozima koji isceljuju kako njegove likove, tako i čitaoca. Ono što majka može, niko ne može. Ova rečenica u potpunosi oslikava Amaliju. Iako deluje luckasto, ishitreno, nezrelo i uvek govori pogrešne stvari u pogrešnom trenutku, ova čudesna žena je snaga i potpora koja će na najemotivniji mogući način sakupiti parčiće svoje dece i povratiti im mir.

Alehandro Palomas “Pas” je nastavak dirljive priče o naizgled običnoj porodici iz romana “Majka”. Ovo je emotivna priča o običnim ljudima kojima se dešava život sa svim radostima i tugama. © 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]