Elena Ferante
“Priča o novom prezimenu”

Nisam ispuštala iz ruku drugu knjigu napuljske tetralogije, sada već čuvene Elene Ferante. Jednom kada vas zahvati Ferante groznica, žalićete svaki put kada završite jednu od ovih genijalnih knjiga i jedva čekati sledeću kako biste i dalje bili deo tog sveta. Priznajem, postala sam potpuni Ferante zavisnik.

Ne pamtim da sam ikada čitala bolji portret ženskog prijateljstva, od Lilinog i Eleninog. Kao da je sama spisateljica bila jedna od prijateljica ili neposredni svedok tog prijateljstva.

Iako su Lila i Elena rođene i odrasle u istom gradu, karakternom Napulju, istog su socijalnog statusa, sličnog intelekta, iako su imale ista interesovanja, uticaj porodice, okolnosti života i lične odluke odvele su njihove živote u suprotnim smerovima.

Lila postaje zatočenik svog braka, na samom početku otkrivajući da je ta njena odluka bila nepromišljena i pogrešna. Jedno vreme se zadovoljava skupom odećom, raskošnim domom i po standardima tadašnjeg društva, ona se ostvarila kao žena. Međutim ispod povšine materijalnog bogatstva krije se emotivna pustoš i nezadovoljstvo. S druge strane, Elena nastavlja svoje školovanje, uz ogromnu podršku prijateljice. Elena otvara i krči nove puteve kojima nikada niko od njenih predaka nije kročio. Njihovo prijateljstvo pokreće velika ljubav, privrženost, ali i rivalstvo i zavist. Lila pati za obrazovanjem kakvo ima Elena, a Elena pati za srećnim, bračnim i raskošnim Lilinim životom. Rivalstvo ih je nekada zbližavalo, a nekada potpuno udaljavalo. Ovo neverovatno i komplikovano prijateljstvo prati ih na njihovom putu sazrevanja, koje je opisano realistično, mračno i često vrlo surovo.

Svi se možemo pronaći u nekim delovima Lilinog i Eleninog života, kao i u njihovim karakterima i njihovom prijateljstvu. Neminovno ćemo se zapitati kako su naši preci, sredina u kojoj smo odrasli, porodica, naše životne odluke i prijatelji uticali na tok života koji sada živimo. Nateraće nas da shvatimo da su konci u našim rukama i da smo mi ti koji ih pokrećemo.

Teško je rečima opisati magijsku i hipnotičku moć ove knjige, možda i nije potrebno, dovoljno je prepustiti joj se i dopustiti joj da odradi svoje.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

 

1 Comment

Comments are closed.

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]