Žesi Enšope
“Kontrola glukoze”

Knjiga “Kontrola glukoze” autorke Žesi Enšope istražuje važnost ravnoteže glukoze u krvi i kako ta ravnoteža može promeniti naše živote. Ova važna knjiga proistekla iz vlastitog iskustva autorke i na osnovu naučnih činjenica. Žose nam pruža informacije i značajne savete o tome kako da kontrolišemo glukozu i kako uspostavljena ravnoteža može pozitivno uticati na naše zdravlje, energiju i uopšte kvalitet života.

A šta je to glukoza? Glukoza (šećer u krvi) sićušni je molekul u našem telu koji u ogromnoj meri utiče na naše zdravlje. Glukoza je glavni izvor energije za naše telo. Zahvaljujući hrani koja sadrži skrob ili šećer, glukoza dospeva u krvotok.

Ono čega nismo svesni je da 90% ljudi svakodnevno hoda sa skokovima glukoze u telu. Vrlo je verovatno da smo i mi među njima.

A glukozni talasi dovode do glikemije (starenja ćelije), upala i bolesti u našem telu.

Neki od simptoma glukoznih talasa (skokova i padova) su kada se probudimo umorni i imamo osećaj da se uopšte nismo odmorili, napadi gladi, iako smo jeli pre samo sat i po vremena, pad energije i umor u prepodnevnim časovima i posle obroka, popodnevna goruća potreba za slatkim, za grickalicama, akne, hormonski poremećaji koji dovode do policističnih jajnika… Svi ovi simptomi govore da postoji prisutnost glukoznih skokova u našem telu i da treba nešto da uradimo. A možemo da uradimo.

Žesi u svojoj knjizi nudi trikove zasnovane na naučnim činjenicama kako da svakodnevno i na jednostavan način kontrolišemo svoj glukozni rolerkoster. Evo nekih hakova-trikova:

  • Jesti hranu po ispravnom redosledu: vlakna (povrće), proteini i masti i na kraju ugljeni hidrati – na ovaj način možemo spustiti nivo glukoze za 75%
  • Kašika jabukovog sirćeta u čaši vode pre obroka spušta nivo glukoze za 35%
  • 10 minuta vežbi/kretanja nakon obroka (čučnjevi, šetnja, plenk, pranje sudova…)
  • Pakovanje ugljenih hidrata – svaki put kada jedemo hidrate, treba uzeti  protein ili masti i na taj način ćemo ublažiti glukozni skok.

Naravno, glukoza nije sve. Postoje i drugi faktori koji utiču na naše zdravlje: san, stres, vežbanje, emocionalna povezanost, zdravstvena nega i još mnogo toga. Ali, prva stav prvo, ako možemo da kontrolišemo jedan od ovih faktora, kao što je glukoza, značajno možemo da poboljšamo svoje zdravlje i da napravimo pozitivne promene u svom životnom stilu.

Ono što se meni dopalo u ovoj knjizi je, svakako, osvešćivanje uloge glukoze u organizmu, ali i to što nam Žesi nudi praktična rešenja koja nisu isključiva, nego predstavljaju korisne navike i nevelike promene koje vode do velikih i značajnih po naše zdravlje. Hvala joj na tome!

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]