Vladimir Pištalo
“Sunce ovog dana”

“Sunce ovog dana” je Pištalova oda životu i stvaralaštvu Ive Andrića, najistaknutijem predstavniku naše kulture. Poznato je to da Pištalo u svojim delima piše o najvećim simbolima srpskog naroda, o Nikoli Tesli, Beogradu, a u ovom romanu toka svesti i o Ivi Andriću.

“Sunce ovog dana” je napisana u formi pisama u dubokom naklonu, obavijena velom ogromnog poštovanja i divljenja našem velikom Ivi i lepoti njegove pisane reči.

Pištalo izveštava Andrića, obraćajući mu se kao bliskom prijatelju, o dešavanjima iz “našeg sveta” koja prati sunce ovog našeg dana. Kroz pisma Ivi, Pištalo detaljno analizira njegova dela i njegove najvažnije književne likove, uklapajući svoje misli u Andrićeve i obrnuto. 

“Ovo je ples misli na određene teme.
Ovo su priče o vašim pričama.
Ovo je džeziranje sevdalinki.

Ovo je roman toka svesti pisan kroz tuđu svest.
Vi ste videli mnoge ljude iznutra.
U ovoj knjizi sam želeo da budem dibuk za dibuka.”

Autor smatra da pisac nije dovoljno dobro tumačen i razumevan od strane kritičara za svog života, iako je Andrićev život bio dug i plodan. A to je za samog Andrića bilo poražavajuće jer je on bio majstor da pronikne u ljudsku dušu  razume je i vidi onakvom kakva ona zaista i jeste. “Sunce ovog dana” je knjiga koju je Pištalo pisao dugih 5 godina pokušavši njome da iskaže zahvalnost i oduži se Andriću za sve ono što nam je ostavio.

“Vaše delo je za mene predstavljalo grad iz Mahabharate koji je uvukao svemir u sebe. Taj grad sam posećivao otkad znam za sebe, a poslednjih par godina sam živeo u njemu. Ovo su putopisi iz tog sveta.”

Ovom knjigom Pištalo nudi drugačije čitanje i tumačenje Andrića od svega što je do sada napisano o njemu, a mene je podstakla da se ponovo vratim Ivinim genijalnim delima.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]