Vladimir Pištalo
“Tesla, portret među maskama”

Pred vama je najzanimljivija i najpotpunija priča o Tesli dosad ispričana, jednog od naših najvećih savremenih pisaca, Vladimira Pištala. “Tesla, portret među maskama” nije klasična biografija, to je roman, lirska maštarija u fikciji.

Pištalo je na genijalan način rekonstruisao lik Nikole Tesle kako kroz istorijsku rekonstrukciju, tako i kroz lično uživljavanje Teslinog lika kroz dugi niz od osam godina, koliko je radio na ovoj knjizi.

Knjiga je izuzetno interesantna za čitanje. Iako su poglavlja mala, a knjiga obimna, letela sam sa stranice na stranicu čitajući je sa ogromnim uživanjem. Niko nije bolje mogao razumeti mentalitet ljudi iz Smiljana i iz Srbije od našeg čoveka. Zato i smatram da je ovo najverodostojniji izraz Teslinog lika, iako nije biografski. Teslin portret je prikazan bez maske, bez superlativa i mistifikacije jer je njegov život sam po sebi dovoljno čudesan.

Manje se svet promenio od Platona do Teslinog rođenja, nego od Teslinog rođenja do njegove smrti.

Nisam mogla ostati ravnodušna pred opisima Tesline majke, koji su me dirnuli do suza, do opisa nadljudske Tesline želje i ambicije da promeni ovaj svet stvarajući munje i zemljotrese. Od vrtoglavog uspeha do potpune bede, Tesla je hodao gordo i odlučno na svom putu u legendu.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

Ovde možete saznati više o ovoj knjizi i kupiti je sa 20% popusta.

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]