Teri Tempest Vilijams
“Kad su žene bile ptice”

Ostala sam bez daha na sam pogled izdanja knjige “Kad su žene bile ptice” Teri Tempest Vilijams, a kada sam počela da je čitam, postala sam omađijana. Ova knjiga otkriva tajanstvene veze ženske snage, ptica i života. Stranice ove knjige su poput molitve, umiruju i nadahnjuju.

Teri svoje memoare počinje od trenutka smrti majke koja joj je ostavila svoje dnevnike tražeći da joj obeća da ih neće otvoriti pre njenog odlaska. Kada se to i dogodilo, videla je da su svi dnevnici bili prazni. 

Sve ono što je njena majka želela da učini ili je učinila – ostala je tajna. Teri počinje na praznim stranicama maminih dnevnika da ispisuje priču o stvaranju sopstvenog glasa.

Tako mamine prazne stranice postaju Terine mogućnosti.

Baka, najznačajnija žena u Terinom životu, odigrala je ključnu ulogu u njenom znanju i ljubavi prema pticama. Kroz bakine priče, Teri stiče ne samo tehničko znanje o vrstama ptica, njihovim ponašanjima i običajima, već i dublje razumevanje povezanosti između ljudi i prirode. Bakine lekcije o pticama postaju metafore o životu, ženstvenosti, ljubavi i razumevanju našeg mesta u prirodi.

“Čitanje nije samo promenilo moj život, već ga je i spasilo.”

“Žene.

Mi smo Vatra. Mi smo Voda. Mi smo Zemlja.

Mi smo Vazduh.

Mi sadržimo sve elemente. Svet počinje sa našim Da.”

„Kada žena plače, ona je najbliža svom najautentičnijem sopstvu.”

„Postoje dva važna dana u životu žene: dan kada je rođena i dan kada sazna zašto.”

“Nekada davno, kada su žene bile ptice, postojalo je jednostavno shvatanje da je pevati u zoru i pevati u sumrak značilo lečiti svet kroz radost. Ptice još pamte ono što smo mi zaboravile – da svet treba slaviti.”

“Kad su žene bile ptice” je knjiga koja slavi život i podseća nas na jednostavno razumevanje sveta koje smo izgubili u ovom modernom svetu. Vraća nas prirodi, poziva nas da se ponovo povežemo sa njom, osetimo njen ritam i uživamo u jednostavnosti i lepoti života.  

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]