Tatjana Milanović
“Štalag IIIB”

“Štalag IIIB” Tatjane Milanović antiratni je roman koji pleni čovečnošću i toplinom i ostavlja osećaj nade da uprkos ratnim strahotama, snaga, hrabrost i ljubav krče put ka boljem sutra.

Tatjana Milanović priča svima poznatu priču o koncentracionim logorima u Nemačkoj, konkretno o logoru “Štalag IIIB” kod Fustenberga, na granici Nemačke i Poljske. Ali kada čujemo jednu takvu istinitu priču iz perpspektive nekoga ko je bio vinovnik i svedok tog stradanja, patnje, tuge i muke, potpuno je drugačija stvar. A emotivna umešanost je još veća samim tim jer Tatjana naratorski glas daje svom dedi, Božidaru Bošku Stankoviću. I to kakav glas. Uživala sam u pisanju ove autorke i sa radošću ću čitati sve što se izlije iz njenog pera. 

Zajedno sa stotinama hiljada drugih, srpski seljak, Boško, iz sela Jašunja kod Leskovca, ne ispalivši nijedan metak, završava u koncentracionom logoru, iza kulisa rata, a opet gledajući ga direktno pred svojim očima. Sve ono što se dešavalo na ratištu imalo je za posledicu u ponašanju stražara prema zarobljenicima. Logor je mesto koje oduzima ne samo fizičku slobodu, nego u duhovnu. U prvom planu su likovi Boška, Ljubiše, studenta iz Beograda, i Jovana, seljaka iz dalmatinskog sela Kričke. Oni svakodnevno žive u strahu za svoj život, u gladi, negihijenskim uslovima, usamljeni, poniženi, nostalgični i željni bilo kakvog zračka, nagoveštaja “normalnog života”. Svoju “normalnost” pronalaze u prijateljstvu koje će ih održati psihički zdravim, ali i povezati doživotno.

Retrospektivnim fragmentima Boškovih sećanja, saznajemo o njegovoj prošlosti, odrastanju, patrijarhalnom vaspitanju sa akcentom na krutom i prekornom ocu, Dragiši, ženidbi do odlaska u vojsku. 

Dobrih i loših ljudi ima na svim zaraćenim stranama. Rat je sam po sebi zlo koje širi zlo i melje nedužne ljude zahvaćene ovim besmislom i senkom ludila. Ono što pobeđuje ratne strahote u ovom romanu su veze koje nastaju među dobrim ljudima. Jer, na kraju krajeva, to je jedino važno u životu. Odnosi koje smo ostvarili sa ljudima. I mir. 

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]