Svjatoslav Birjuljin
“Umetnost vođenja saradnika-strategije postavljanja pitanja i odgovora”

 

Mnogo toga možemo naučiti iz knjiga, ali praksa i primena naučenog su nenadmašivi učitelji.

Svaka zemlja i narod imaju svoj karakter, tako i knjige o upravljanju ljudskim resursima napisane u SAD nisu jednako primenljive na ljude u Srbiji, Nemačkoj ili Rusiji. Daleko od toga da nisu korisne, ideje navedene u tim knjigama treba filtrirari kroz sopstveno iskustvo u skladu sa kulturom svoje zemlje.

Pred vama je fenomenalna knjiga Svjatoslava Birjuljina “Umetnost vođenja saradnika-strategije postavljanja pitanja i odgovora” Rusa sa 25-godišnjim iskustvom u upravljanju poslovanjem. Upravo njegovo poreklo je ono što ovu knjigu čini korisnom našem mentalitetu, budući da smo sličan narod.

Sjatoslav nam otkriva da ne postoji lifehack o upravljanju ljudima. Svaki kolektiv je organizam za sebe koji treba upoznati, osluškivati kako diše, kako se oseća i delovati u skladu sa tim kako bi funkcionisao brže i efikasnije.

Upravljanje ljudima je profesija koja se uči celi život. Umeće razumevanja ljudi je osnovna veština svakog rukovodioca. A da bi razumeo ljude, neophodno je da komunicira sa svojim podređenima i da ih razume. “Ako ste rukovodilac, vaše glavno sredstvo za rad su uši i jezik. Pritom, uši imaju prioritet.”

Rukovodioci treba da čitaju mnogo, kako knjige iz psihologije, tako i beletristiku kako bi analizirali likove i tumačili njihove postupke, a sve u svrhu boljeg upoznavanja ljudi. I neophodno je da stalno rade na sebi i da se usavršavaju.

Dobar rukovodilac tako organizuje svoj tim da i bez njega, on savršeno funkcioniše. Ukazuje im poverenje, pravičan je, poštuje ih, motiviše ih i daje im savete ponaosob u skladu sa njihovom licnošću. Dobar rukovodilac koristi jednostavan, ali efikasan mehanizam upravljanja-pohvalu zaposlenih. Ukoliko treba da uputi kritiku, to čini u četiri oka.

Investirajte svoje vreme i snagu u vaše zaposlene. Ta investicija će vam se sigurno isplatiti.

Bez dobre strategije kompanije i jasnih pravila funkcionisanja firme, nema uspeha. Tako organizovana firma, uliva sigurnost zaposlenima i povećava efikasnost rada.

Upravljati ljudima, između ostalog, znači objašnjavati ljudima šta želite od njih, jezikom njima razumljivim. A da biste to uspeli, morate ih upoznati i bolje razumeti. 

To je samo jedan od zaključaka ove sjajne knjige. Bilo da ste generalni direktor, top menadžer ili zaposleni, ova knjiga će vam pomoći da bolje razumete izazove koji su stavljeni pred vas u zajedničkom cilju uspeha kompanije, kao i ličnom uspehu. 

Uživajte u onome što radite i čitajte s radošću

Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]