Svetlana Slapšak
“Moj mačkoljubivi život”

Oduvek sam bila veći ljubitelj pasa. Kao dete sam imala pokušaj usvajanja mačke zbog koje sam samo plakala jer je nestajala i vraćala se, time sam stvarala traumu svojim roditeljima do te mere da su mi zabranili da ikada više ponovim isto. Valjda sam tu zabranu doživela kao trajnu pa još uvek nisam ostvarila tu svoju davnašnju želju. Ali, autobiografija Svetlane Slapšak “Moj mačkoljubivi život” definitivno je probudila. Ima nešto posebno u mačkama, tajanstveno, s jedne strane neukrotivo, a s druge umiljato, pitomo i pripadajuće.

Kako je lepo Svetlana Slapšak ispripovedala svoju nesvakidašnju životnu priču. Svaki period njenog života obeležile su mačke koje je spasavala, ili su one pronalazile, prisvajale i spasavale nju, od mačaka je Svetlana naučila lekcije o tihovanju, mirovanju, mudrosti i ljubavi. Na samom početku pripoveda nam lepu priču o svojoj baki od koje je nasledila feminizam, ali i ljubav prema macama. Gde god je putovala, radila, boravila, Svetlana je pronalazila prijatelje i podršku u ovim posebnim bićima.

“Moj mačkoljubivi život” nije samo autobiografija autorke sa njenim saveznicama, mačkama, to je i slika jednog mračnog vremena iz naše bliske prošlosti. Svetlana je neko ko nije ćutao i prepuštao se režimu, to je njen život učinilo ne baš lakim, njen glas se branio, ućutkivao i blatio. Ona je iz svega izlazila neustrašivo, nastajavljajući uvek tamo gde je stala, čak i onda kada je telo počelo da je izdaje, u istom ritmu, pišući uz predenje mačke na krilu. 

Decenije svog života Svetlana Slapšak pitko je opisala u ovoj lepoj knjizi nižući uspehe i poraze, radosti i tuge, putovanja i selidbe koje bez mačaka u njenom životu ne bi imale potpuni smisao.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]