Srđan Serž Milanović
“Plavi gavran”

Za roman “Plavi gavran” Milanović Srđana Serža tek će se čuti! Oduševljena sam stilom pisanja, razvojem radnje, likova, atmosferom, zapletom i raspletom. Jednostavno rečeno, oduševljena sam knjigom. A ovo je autorov prvenac! Kako li će tek napisati sledeću knjigu nakon ovog iskustva? Radujem se unapred tom otkrivanju.

Srđanova lepota pripovedanja toliko je prirodna i neusiljena da se roman od 600 strana pretvara u uzbudljivu i pitku priču o dečaku Milanu, čiji rasplet željno iščekujemo svakom novom stranicom. Nije se trudio da nas impresionira spisateljskim umećima, a upravo je na taj način to učinio.

Iako naslovne strane naginju ka nekom mračnijem žanru, neočekivano sam naišla na jednu lepu ljubavnu priču, na početku, koju je iznenađujuće, zbog dubine opisanih emocija, napisao muškarac. Ovo veliko književno delo sa velikim K obiluje različitošću stilova uklopljenih u klasičan roman kakve smo nekada čitali i voleli.

Likovi i radnja u Gavranu su tako lepo razvijeni i živopisni da sam stalno imala osećaj da gledam film propraćen muzikom, slikama spskih sela, reke Morave, mirisima i ukusima posleratnih pedesetih godina prošlog veka, u koje je radnja smeštena. To je ono što je činilo da se knjiga čita lako, sa uživanjem i ushićenjem zbog neočekivanih događaja koji predstoje.

Sudbina spaja dvoje mladih, Ružicu i Petrov Mirka, i rađa se ljubav o kojoj svako sanja. I sve bi bilo bajkovito da se u njihove živote nije umešala prošlost. Četničko-partizanska prošlost zamutila je i zatrovala izvor njihove ljubavi. A taj izvor, dečak Milan, centralni je lik romana. Pratimo njegovo odrastanje, sklapanje prijateljstava za ceo život sa deda Gišom i Miljanom, sazrevanje, prvo zaljubljivanje i vezujemo se za Milana, saosećamo sa njim, patimo, plačemo i radujemo se zbog svega što ga je snašlo. 

Ovaj roman će vam držati pažnju od prve do poslednje stranice. Nisam želela da otkrivam radnju jer je to upravo ono što čini draž čitanja Gavrana. Neizvesnost i uzbuđenje su stalno prisutni i, verujte mi, svako novo poglavlje je samo potvrda koliko ova knjiga zaista vredi.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]