Sju Monk Kid
“Knjiga čežnji”

Očarala me je ova priča smeštena u daleku prošlost, u Isusovo vreme. Disala sam i drhtala sa Anom, glavnom junakinjom romana “Knjiga čežnji” Sju Monk Kid. Čežnja je za mene jedna od najlepših srpskih reči. Tako sam i bila privučena ovoj knjizi, a već posle prvog poglavlja, potpuno u ljubavi sa njom. Jezik kojim je napisan ovaj roman topao je, poetičan i prepun ljubavi.

“Sve je prikladno za književnost” kako je rekla Virdžinija Vulf. Vodeći se ovom slobodom, Sju Monk Kid dopričava priču o Isusu, zamislivši da je u nekom trenutku svog života imao ženu. I ta zamisao u Sju je probudilo pitanje: Koliko bi svet bio drugačiji  da je Isus bio oženjen i da je žena bila uključena u njegovu priču?

Svesno predstaviviši Isusa kao potpuno ljudsko biće, Sju Monk Kid gradi uz njega jedan od najlepših ženskih karaktera sa kojim sam se skoro upoznala u književnosti, Anu.

Nju nije bilo teško voleti. Anino srce je bilo najsvetije svetilište u kom stanuju sve njene čežnje. U njoj je grmela želja za slobodom pisanja, za znanjem, za ispoljavanjem snage koju je osećala u sebi. Ana je imala privilegiju da nauči da piše u vreme kada je vrlo malo žena učeno ovoj veštini. U knjigama je tragala za ženskim glasovima koji su bili zapostavljeni i utišavani tokom istorije, a onda je ona svojim životom uspela da podigne svoj glas i tako zadrži glas svih žena kojima se divila i koje su joj bile uzor. 

Anin otac je bio glavni pisar Iroda Antipe tako da je mogao da joj obezbedi papirus, mastilo i pera kojima je pisala. Na pisanje je najviše podsticala tetka Jalta, koja je bila izvor mudrosti za Anu, svetionik njenog života. Niko Anu nije razumeo kao Jalta. Majka se posebno protivila pisanju jer je smatrala da to umanjuje Anine šanse za brak. Pisanje se nije smatralo ženskom vrlinom.

A onda se jedan čovek uselio u njene misli i raspalio joj srce. Zbog njega su se svetlost i vatra komešali u njenom telu. Isus je zakoračio na njen put onog trenutka kada se njen svet srušio. Kada su roditelji odlučili da je udaju za starijeg, imućnog čoveka. 

Priča o Ani povezala me je sa ženama vekovima unazad. Podsetila me je na snagu koju mi, žene, nosimo u sebi i ohrabrila da budem još bolja i želim više od sebe i od života.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]