Semezdin Mehmedinović
“Me’med, crvena bandana i pahuljica”

Kakva je radost kada otkrijete ovako vrednog autora! A kada znate da ima još dela Semezdina Mehmedinovića koje treba pročitati, onda je radost nemerljiva!

Oduvek sam volela kada osetim sarajevski duh u ljudima, posebna su oni sorta. Duhoviti, snalažljivi, neustrašivi, topli, veseli, prijemčivi, emotivni, jednostavni i zabavni.  E, baš taj i takav duh odiše sa stranica knjige “Me’med, crvena bandana i pahuljica”. Knjiga je 2017. i više nego zasluženo ovenčana nagradama “Meša Selimović” i “Mirko Kovač” za najbolji roman na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Ovo je intimna priča autora o svom životu rasutom po svetu i po sećanjima. Roman počinje infarktom pedesetogodišnjeg Me’meda, koji će otvoriti vrata njegovog unutrašnjeg sveta i odvesti ga u sećanjima na mesta i događaje koji su mu obeležili život. Od rata u Sarajevu i odlaska u SAD, privikavanja na život daleko od korena, osetljivog odnosa sa sinom do tople i nežne ljubavne priče. 

Supruga Sanja Me’medova je životna spona, njegov melem za odnos sa sinom, njegov recept za sreću. Kada sećanja zaprete da se izgube, zaboravljanjem zbog terapije nakon infarkta, naš junak prolazi kroz krizu vlastitog identiteta, a Sanjin moždani udar sa delimičnom amnezijom preti da obriše postojanje njihove priče sa lica zemlje. 

Neposrednost i jednostavnost Semezdinovog pripovedanja o tri najvažnija odnosa u sopstvenom životu, sa sinom, sa suprugom i sa sobom, učiniće da zauvek žalite što ne možete ponovo prvi put da čitate ovu sjajnu knjigu.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]