Sali Runi
“Bajni svete, gde si ti”

Moram priznati da sam i ja podlegla euforiji koja je zavladala na svetskom nivou povodom novog ostvarenja Sali Runi “Bajni svete, gde si ti”, a dokaz tome je da sam požurila da je kupim i pročitam, iako već imam na raspolaganju knjigu “Razgovori s prijateljima”, a još je nisam pročitala. Iako najnoviju knjigu kritičari ocenjuju kao Salino najbolje ostvarenje, moja euforija u jednom delu knjige je splasla, da bi završetak povratio ushićenje sa kojim sam je započela.

Ono što mene oduševljava sa pisanjem Sali Runi je ta plastičnost prikaza likova i situacija u tolikoj meri da imam osećaj da nepozvano posmatram te živote, osećam se kao voajer. 

U ovom romanu pratimo život dve prijateljice, književnice Alis i urednice u književnom časopisu Ajlin. Sali je majstor u otkrivanju zamršenosti ljudskih odnosa, ne zbog komplikovanosti karaktera, nego zbog postojanja karaktera i komplikovanosti kao takve jer je realna, jer je životna. Ona u svojim romanima ne pravi bajke od života, ona slika život onakvim kakav zaista jeste. I zato kažem naravno da glavne junakinje imaju komplikovane ljubavne odnose sa svojim partnerima, Alis sa Feliksom kog upoznaje preko Tindera, a Ajlin sa Sajmonom, svojim prijateljem od malih nogu, jer ko ih nema?

O životima dve bliske prijateljice otkrivamo iz mailova koje razmenjuju, u kojima ne govore samo o svojim partnerima, već i iznose svoje stavove o svetu danas, klimatskim promenama, životu, političkim krizama i o tome šta je lepota danas. Dotiču se i psihološkog stanja usled pandemije i zabrinutosti za našu budućnost. U nekim mailovima gde se jako oseti rastrzanost između ličnih stavova Alis i Ajlin prema ozbiljnim temama o kojima govore i nametnutog mišljenja internetskog univerzuma meni je usporavalo čitanje. Valjda zbog zasićenosti takvim sadržajima, prepiskama po internetu i polemisanjima. Ali opet, to je naša realnost i čestitam Sali Runi na toj aktuelnosti i veštini da to sve upakuje u sjajan roman. 

U liku mlade književnice Alis, jasno se nazire lik same autorke. I Alis je mlada doživela veliki književni uspeh, a onda i nervni slom zbog nemogućnosti da se nosi sa svim onim što ide uz to. 

Utisak ovog romana mi je kako često umemo sebi da zakomplikujemo živote i da se u strahu od nedovoljnosti ponašamo samodestruktivno. Kako je celi ovaj naš život, bez obzira na sve što se u njemu dogodi, samo putovanje sa jednim, jedinim ciljem – da volimo i da budemo voljeni.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]