Rumena Bužarovska
“Moj muž”

Rumena Bužarovska je za mene pravo književno otkriće! Stilski i jezički veoma jednostavna, a u isto vreme jako uverljiva!

“Moj muž” je zbirka pripovedaka ispripovedana u 1.licu zbog čega je realisticnost i upečatljivost portreta muževa iz ženskog ugla izuzetna. Ženski likovi u nekim pričama deluju iz senke, a nekada su muževi samo slučajni svedoci njihovih promašenih sudbina. Čitav je spektar muževa Rumena opisala-od umišljenih pesnika, preko neostvarenih slikara, preljubnika do nezainteresovanih očeva i loših partnera.

Ne pamtim kada sam se toliko smejala čitajući nešto, kao što je pripovetka “Osmi mart”. 

Rumenine priče predstavljaju realnu sliku porodične disfunkcionalnosti našeg društva. Iako autorka prenaglašava karaktere i opisuje ogorčene, razočarane, neostvarene i povređene žene, nisam imala osećaj teskobe jer znam da je pisala o prosečnim ženama i prosečnim muževima, ne bi bilo toliko interesantno. Zato i ne treba mračiti i generalizovati utisak o društvu kao celini.

Ove realne porodične epizode će vas zabaviti, možda trgnuti iz vlastitog životnog dremeža, izazvati empatiju, rastužiti, ali i nasmejati. Dopalo mi se to što je Rumena Bužarovska uspela da se dotakne mračnih tema naše svakodnevice, a da u meni ne izazove loše emocije, nego upravo suprotno. Zato se unapred radujem ponovnom susretu sa ovom mladom i talentovanom autorkom.

Čitajte s radosću,
Vaša Tatjana

© 2022. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]