Patriša Hajsmit
“Cena soli”

Patriša Hajsmit је nagrađivana američka autorkа. Iako je njen prvi krimi roman “Neznanci u vozu” koji objavljen 1950. godine, doživeo ekranizaciju, ni manje ni više nego u režiji Alfreda Hičkoka, samim tim i veliki uspeh, Patriša za života u rodnoj zemlji nije stekla istinsko priznanje. 

Roman “Cena soli” objavila je 1952. godine, ali pod pseudonimom, Kler Morgan, zbog otvorene homoseksualne tematike, zbog čega je roman i bio odbijen od njenog dotadašnjeg izdavača. 1955. godine objavila je roman ”Talentovani gospodin Ripli” po kom je nakon autorkine smrti snimljen visokobudžetni film, koji je obnovio interesovanje za Patrišina dela u rodnoj Americi.

Tereza Belivet je mlada, scenska dizajnerka iz Njujorka koja je prinuđena da radi u robnoj kući kako bi zaradila za život nakon što je dobila otkaz. Ona je nezadovoljna, neispunjena i u hladnoj, fiktivnoj vezi sa Ričardom koji gaji nadu da će mu Tereza ipak otvoriti srce i prepustiti mu se.  Jednog dana na odeljenju za igračke na kojem je radila, Tereza uslužuje tridesetogodišnju ženu, Kerol, koja ju je očarala svojom harizmom. Kada je Tereza poslala božićnu čestitku na adresu koju joj je Kerol ostavila za pošiljku kupovine, otvorila su se vrata jednom novom svetu, a čitav dotadašnji svet oko Tereze je nestao.

Neosporna veličina pisanja Patriše Hajsmit ogleda se u načinu na koji je izgradila likove Tereze i Kerol i potpuno nam prenela oluju njihovih unutrašnjih svetova i dubinu i snagu njihove emotivne povezanosti. U tome kako još pedesetih godina prošlog veka piše o temi koja je i danas tabu, a kamoli tada, potpuno naklonjeno svojim junakinjama smatrajući da je jedina ljudska izopačenost – život u neskladu sa samim sobom i sa svojom prirodom.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]