Patrik Ziskind
“Parfem”

“Parfem” je monstruozno lep. Dok sam čitala ovaj roman, delovalo mi je zastrašujuce koliko je živopisno opisan svet sociopate, Grenuja. Kao da sam posmatrala sve njegovim očima.

Sve što sam znala o ljudima, upoznavši Grenuja, palo je u vodu, jer on nema ništa zajedničko ljudima, čak ni miris. Iako je rođen bez istog, Žan Batist Grenuj poseduje natprirodno čulo mirisa i vanredan talenat za pravljenje parfema. Kroz život prolazi neprimetno, baš zbog izostanka vlastitog mirisa i radeći na izradi parfema, zapravo ima za cilj da napravi sopstveni koji će biti neodoljiv.

“Parfem” sam čitala zgranuto, otvorenih usta. Uopšte me ne čudi što je postao svetska senzacija, što je prodat u 12 miliona primeraka, preveden na 42 jezika, što je postao  inspiracija za istoimeni film i predmet istraživanja brojnih psihologa i kriminologa. 

Ovo je jedan od onih romana koji pomera granice. Ostaviće vas zgranutim i bez daha, a svaki put kada budete posegnuli za istim, udahnućete mirise na potpuno drugačiji način.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]