“Osetske priče o Nartima”

Oduvek su se u svim narodima sveta pričale legende i mitovi o junacima i njihovim gotovo ili sasvim nestvarnim podvizima. Svedoci smo da se te priče i danas čitaju i da im vreme nije uzelo ništa. Štaviše, inspiracija su mnogim modernim autorima epske fantastike koja je popularna u svim čitalačkim uzrastima.

“Osetske priče o Nartima” su kavkaske narodne legende o mitskim junacima i njihovim borbama, ljubavima, izdajama, lažima, odanostima, životima i smrtima.

Ono što je meni fascinantno jesu stalni motivi koji se javljaju u mitovima i legendama svih naroda, bez obzira na njihovo geografsko poreklo.

Priče o Nartima su prvi put prevedene na srpski jezik, a da su stavljena srpska imena, ni po čemu se ne bi razlikovale od naših mitova i legendi. Od naše priče “Zlatna jabuka i devet paunica” i motiva “zlatne/nartske jabuke” preko neizbežnih obeležja epskih junaka: dobrog konja, britke sablje, nadljudske snage.., do “Malog Radojice” u nartskom slučaju Soslana koji izdržava razne muke na koje ga stavljaju, ali ne može da odoli lepoti žene, u Bećir-aginice/Bedohe.

Priče su kratke, zanimljive i uzbudljive i ako ste ljubitelj mitologije, jako lako ćete uroniti u davnašnji svet u kojem je fantazija tako prirodna da ćete, uz ilustracije sjajnog Darminog izdanja, neprimetno postati deo nje.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2022. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]