Muharem Bazdulj
“Kvadratni koren iz života”

Prvi put se susrećem sa delom Muharema Bazdulja i baš mi se dopada. Ne znam da li je to zbog toga što smo vršnjaci i što smo bili indirektni svedoci istih istorijskih dešavanja na našim prostorima ili, verovatnije, zbog veštine slojevite naracije kojom sam bila prikovana za ove redove.

“Kvadratni koren iz života” je priča o dva života  glavnog lika, Beograđanina, Sergeja Babića, o onom pre raspada Jugoslavije i onom posle. Pedesetogodišnjak, Sergej, kreće na put u Tuzlu kako bi govorio na promociji knjige davnašnjeg poznanika, Stevića. I to biva njegovo drugo putovanje u Tuzlu, nakon dvadeset godina. U tri sata vožnje, Babić se vraća ne samo u period od pre dvadeset godina, nego i u predratno vreme. Putujući geografskim i putevima Sergejevih sećanja, Muharem slikovito dočarava duh davnoprošlog vremena. Najčvršća nit koja povezuje sve konce prošlosti i sadašnjosti je nit prijateljstva Sergeja Babića i Miroslava Vračevića. 

Iako se ne može naći mera za život, niti se može znati kada je vreme da se zatvori životni krug, Muharem kvadratnim korenom, pronalazi merljivu jedinicu sopstvenih svemira koja našim životima daje smisao.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]