Mišel Uelbek
“Serotonin”

Romani francuskog pisca Mišel Uelbeka već godinama izazivaju zemljotres u književnom svetu.

Uelbek je zaokupirao moju pažnju već od prve stranice opisom glavnog lika, sredovečnog, mrzovoljnog i razočaranog u život četrdesetšestogodišnjaka, Floren Klod Labrusa.

Uelbek će vas šokirati vulgarnošću i konstantnim provociranjem. On se ne trudi da ukrašava jezik kojim piše, naprotiv, kao da želi da nas odbije lascivnim rečima. Prelazila sam pogledom preko tih reči i izraza prikovana za stranice još snažnije želeći da otkrijem sled događaja.

Floren Klod Labrus, inženjer agronomije, depresivan, melanholičan i razočaran u život, napušta državni posao u Ministarstvu poljoprivrede, napušta svoju ljubavnicu Juzu i Pariz i seli se u Normadiju kako bi pomogao promociji izvoza sira u regionu. Poljoprivrednici koje Floren tamo zatiče ugroženi su propisima koje im je nametnula Evropska unija. Ovo je Uelbekova kritika Evropske unije za koju smatra da je ugušila francusku ekonomiju i narušila osećaj identiteta zemlje.

Uelbek, diplomirani agronom,  kroz razmišljanja Florena iznosi svoja predviđanja nestanka većine poljoprivrednika i pretvaranja Francuske u veliku turističku atrakciju. Mnogi kritičari smatraju Uelbeka vizionarom. Ako je to tačno, njegova vizija je izuzetno mračna.

Posebno šokiraju Uelbekovi opisi žena i situacija u koje ih stavlja u “Serotoninu”, mnogo mu bolje ide sa ekonomijom. To je ono što neke čitaoce sigurno zabavlja, dok druge užasno nervira.

Iako je glavni junak, Floren, imao u mladosti bogat seksualni život i imao pokušaje ljubavnih veza, on kao da je emotivni invalid i sva njegova potraga za ljubavlju se svodi samo na potragu. Isfrustriran uzima terapiju “kaptoriks” koja podiže hormon sreće- serotonin, ali ubija libido i potenciju. Upravo ti kontrasti su najveći motivi Uelbekovog dela- emocionalna, seksualna, politička i ekonomska moć i nemoć.

Iznenadilo me je sa kojom lakoćom se čita knjiga koja se ne bavi nimalo lakim temama. Pročitala sam je u dahu i sigurna sam da će “Serotonin” uzdrmati vašu sliku sveta, kao što je i moju!

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]