Melisa Broder
“Mleko”

Nikada nisam čitala knjigu slične tematike kao što je “Mleko” Melise Broder. U pitanju je emotivna i iskrena priča glavne junakinje, mlade Jevrejke Rejčel, koja istražuje svoj odnos prema religiji, prema svojoj seksualnosti i koja pati od poremećaja ishrane. Melisa Broder na smeo način, na momente lascivno i šokantno, a opet pitko za čitanje, pripoveda priču o borbi Rejčel da izađe iz svog začaranog kruga pakla.

Mleko – izvor hrane novorođenčeta, spona sa majkom koja stvara zdrav odnos bliskosti, povezanosti. To je prvo što je Rejčel uskraćeno rođenjem, a to odsustvo nastavilo je da je prati kroz celi život.

Svi uzroci Rejčelinih unutrašnjih nemira duboko su ukorenjeni u detinjstvu. Odrasla je pod strogim nadzorom i budnim okom majke koja je neprestano kontrolisala sve što jede. Uz takav odnos sa majkom, Rejčel je izrasla u devojku sa poremećajem ishrane, bulimijom, i opsesivnim merenjem unosa kalorija. Ova borba sa bulimijom igra ključnu ulogu u romanu jer nam prikazuje unutrašnju borbu i patnju glavne junakinje, kao i njen odnos prema drugima, a naročito prema sebi.

Rejčel je u svakoj ženi koja joj je pokazivala naklonost i prihvatanje videla figuru majke kakvu nije imala. Prvobitno je to Ana, koleginica sa posla, a onda atipična Jevrejka, topla i obla Mirijam, koja radi u prodavnici zamrznutog jogurta. Mirjam je bila sve ono što je Rejčel želela, ali nije imala smelosti ili mogućnosti da bude. Bliskost sa Mirijam učiniće da Rejčel otkrije mnogo toga o sebi.

“To odsustvo odbijanja bilo je kao zagrljaj.”

Rejčel se suočava sa svojom depresijom, anksioznošću i osećajem praznine i odlazi kod psihoterapeutkinje ne bi li dobila savet kako da se reši svojih loših navika ne želeći, zapravo, da menja puno toga u svom životu. Ono što dobija kao savet je da uradi detoks od komunikacije sa svojom majkom, jer je svaki vid komunikacije sa njom vodio Rejčel ka emotivnoj klanici, bombardovanju i osećaju krivice.

Prateći Rejčelin detoks, borbu sa mentalnim zdravljem i uopšte njenu potragu za ljubavlju i smislom, dolazimo do drugog dela romana gde ona prolazi kroz ličnu transformaciju otkrivajući svoju seksualnost. Melisa Broder sa namerom preterano i prenaglašeno predstavlja ovu fazu svoje junakinje i plastično prikazuje seksualne činove do detalja, sa namerom da šokira, da zaintrigira, kako bi nas dublje uvukla u komleksno emotivno stanje u kom se junakinja nalazi.

Ovim smelim romanom, američka spisateljica slika portret svoje nacije opsednute težinom, majstorski opisujući unutrašnje konflikte, emotivne borbe i patnje pojedinca, ujedno upućujući na ljudsku patnju uopšte u najtamnijim trenucima života i traženju svetla za izlazak iz nje.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]