Mark Tedesko
“Zaljubljen u Rim”

Svako ko je kročio nogom u Rim, nije ostao ravnodušan pred njegovim lepotama, istoriji, spomenicima, energiji, kulturi, hrani i ljudima. Mark Tedesko, pisac i profesor istorije, prvi put je posetio Rim sa devetnaest godina i tada počinje njegova ljubavna afera sa ovim magičnim Večnim gradom.

“Ušao sam u crkvu i zaputio se pravo ka Mikelanđelovoj masivnoj statui Mojsija, pa zastao sa strahopoštovanjem, ukopan na mestu, i podigao pogled. Prisetio sam se priče o umetniku koji je, završivši Mojsija, bacio čekić na skulpturu i povikao: “Progovori!!!” Prošaputao sam ispod glasa: ,,Progovori…” Ne znam koliko je minuta prošlo pre nego što sam ponovo postao svestan vremena; bacivši pogled na sat, okrenuo sam se da požurim nazad na univerzitet pre nego što primete da me nema. Ali pre izlaska iz crkve osetio sam da sada u sebi nosim nesto čega nije bilo kad sam ušao. Sa sobom sam poneo iskru magije.
Taj dan je bio novi početak: Rim je bio moj, ja ću biti njegov, a to niko ne može da nam oduzme.”

U ovom modernom putopisu, autor nas na zanimljiv način vodi kroz Rim, upoznajući nas sa onim što je posebno u vezi sa ovim magičnim gradom i njegovim žiteljima. Prelepu složenost Rima čine priče, sveci, grešnici i čudaci. Neizostavno ćete poželeti da prošetate svim znamenitostima i katakombama koje Mark opisuje. Otkrićete kako Rimljani prepoznaju strance, kako se nose, i kako razmišljaju. Saznaćete priče koje se kriju iza uličnih izvođača, mesta gde se najbolje jede i gde su najsrdačniji Italijani. 

Rimljanima su priče o njihovim znamenitostima i istoriji izuzetno značajne, bilo da su istinite ili ne. Priče su za njih poput usmene istorije koja daje smisao crno-belom životu.

U Rimu istorija oživljava jer obuzima svih pet čula. Mark doživljava Rim kao nešto što je između ljudskog i božanskog. Rim nas uči da nije važno samo ono što se vidi, nego i priče koje se kriju iza svega. I zato je Rim večan jer priče ne umiru.

Čitajući ovu interesantnu knjigu, imala sam utisak da ponovo šetam ulicama Večnog grada i dobila goruću želju da mu se nebrojeno puta vratim.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]