Mari NDijaj
“Tri moćne žene”

Mari NDijaj je veliki pisac. Ona je svoja i osobena kako književnim stvaralaštvom, tako i načinom života. Svojim pisanjem već četvrt veka ne sledi nikakve trendove, a lepota njenog jezika i veština vođenja priče, učinile su je ozbiljnim piscem francuske književnosti.

Roman “Tri moćne žene” sastavljen je od tri naizgled nepovezane priče o tri žene koje kažu NE! Priče su napete poput trilera i svaka se plete oko sudbina žena afričkih korena, kao što je i sama autorka Mari, koje se bore i pokušavaju da sačuvaju svoje dostojanstvo uprkos životnim poniženjima i iskušenjima.

Prva moćna žena je advokatica Nora koja iz Pariza hitno odlazi u Dakar na poziv oca, nekadašnjeg uglednog gospodina i bogataša, a danas aljkavog i gojaznog starca. Puzla njenog detinjstva počinje da se slaže tim susretom i ona preispituje ne samo svoju prošlost i odnos sa ocem, nego i svoj sadašnji bračni život i odnos sa bratom, sestrom i majkom.

Druga moćna žena je Fanta, mlada senegalska profesorka, o kojoj saznajemo samo kroz fiksaciju njenog nesrećnog muža, Rudija, nekada uglednog profesora, a danas nižeg službenika. Rudi se bori sa svojim demonima iz prošlosti dok ga neprestano progoni zloslutna ptičurina, kao u Hičkokovom filmu.

Treća moćna žena je Kadi Demba, mlada afrička udovica, koja nosi istinitu sudbinu velikog broja afričkih emigranata. Kadi je naterana da krene ilegalno u Evropu i na tom putu doživljava strahote, patnju i poniženja. Uprkos izazovima koji su stavljeni pred nju, snaga koju pronalazi u sebi i u veri uzdiže je iznad svega i svih i pomaže joj da sačuva svoje dostojanstvo.

Sve tri “moćne žene” deluju naizgled slabe, krhke i ranjive, ali sve tri imaju nadljudsku unutrašnju snagu koja im pomaže da iskažu svoju volju odbijajući nametnutu sudbinu odlučnim “NE!”. 

Iako mi je na momente knjiga bila mračna, konstantno sam osećala zračak nade koji lebdi nad sudbinama ovih jakih žena koje sam zdušno bodrila, poistovećivala se i saosećala sa njima.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]