Magda Sabо
“Ulica Katalin”

Kakva je ovo književna poslastica za one koji se kao i ja prvi put susreću sa delom Magde Sabo! Svaka reč je savršeno našla svoje mesto u njenom pripovedanju i slikanju karaktera koji su toliko celoviti da ih jasno vidimo pred sobom čitajući.

Vremenska i prostorna raštrkanost kojom počinje ovaj roman, kao i mešavina realnih sadašnjih i irealnih davnašnjih likova kao da naslućuje apsurdnost tragedije koja će ih zadesiti i zauvek promeniti živote suseda Ulice Katalin. Čežnja i nostalgija za Ulicom Katalin u kojoj su nekada bili “svoji na svome” samo su špijunke kroz koje se majorov sin Balint, upravnik Elekeš, njegova žena i ćerke Irena i Blanka sećaju “normalnog” života i svoje “normalnosti”. 

Život u budimpeštanskoj Ulici Katalin bio je idiličan kako zbog njenog položaja sa pogledom na Dunav, tako i zbog dobrosusedskih odnosa tri porodice- majorove Biro, Elekeševe i Heldovih. Ono što je karakteristično za mađarske kuće jesu visoke ograde koje odvajaju od komšija i upućuju na želju za privatnošću. A upravo namerno rasklimana ograda između ove tri kuće simbolisala je toleranciju i njihovu bliskost. I sve je izgledalo je da će još dugo uživati u tom idiličnom odrastanju susedske dece- Balinta, Irene, Blanke i Henrijete. 

Uloge naratora smenjuju se i različite perspektive istih događaja iz prvog lica daju na snazi već snažnim i emotivnim dešavanjima. Irena prednjači u naratorskoj ulozi istorije života u Ulici Katalin, koje teku kroz nekoliko epizoda iz perioda od 1934-1968. U njenoj porodici vlada disbalans zbog nesklada roditelja i njihove različitosti. Otac je nastavnik koji je navikao na red, isplaniranost i disciplinu, a majka neuredna, neorganizovana i nesrećna. Isto takva različitost vlada i među sestrama, Blankom i njom. Svaka je povukla na jednog roditelja. Irena je poslušna, odgovorna, uredna i radna, a Blanka aljkava, lenja i zaboravna. Konstantno je Blanka pokušavala da bude korisna i uvažena, ali su se svi njeni pokušaji završavali loše i jadno, što je naizgled činilo sporednim likom, Ireninom senkom.

Tragičnost jednog od najmračnijih istorijskih događaja ikada utkan je u lik devojčice Henrijete. Odrastati uz strah od proticanja vremena, strepeti svakodnevno za život roditelja i svoj život i imati želju da umreš prirodnom smrću, nezamislive su strahote. 

Irena je oduvek bila zaljubljena u Balinta i ta ljubav sve njene emocije sebično drži samo za njega čak i onda kada rat nasilno menja poredak među ljudima, do juče jednakih, i počinje da ih gura u ponor bez povratka. A bez tih ljudi, do jučerašnjih dragih suseda, nema ni Ulice Katalin ni bezbrižnog života koji su do tada živeli. 

Senka nemilih događaja, kao utvara, kao teret krivice i griže savesti prati dalje kroz život stanovnike “bivše” Ulice Katalin. Čak i kada fiktivni mir zavlada, pravi mir se više nikada neće vratiti u te krajeve poharane besmislom, u njihove živote i duše.

Ovo delo se ne propušta! Slojevitost Magdinog pripovedanja otvara vrata sopstvenih iskustava o vezama koje smo kreirali i izgubili, a koje su obeležile i obeležavaju naše živote.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2022. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]