Kazuo Išiguro
“Ostaci dana”

Maestralno. Kakva veličanstvena knjiga! “Ostaci dana” Kazua Išigura, jedno je od onih umetničkih dela lepe reči koje se u književnosti upisuju velikim slovom.

Ovaj roman je melanholična elegija o dostojanstvu, odanosti, izgubljenom vremenu i izgubljenim životnim prilikama.

Išiguro, rođeni Japanac, jedan je od najpoznatijih britanskih pisaca i mislim da je svoju knjigu “Ostaci dana” uspeo da obogati koristeći taj svoj jedinstveni kulturni identitet. I to na sledeći način:

Gospodin Stivens, narator romana, vremešni je batler velelepnog engleskog poseda, Darlington hola. Oblikujući njegov lik, išiguro naglašava poštovanje, suzdržanost u ponašanju i suptilnost u neiskazivanju emocija, što je odraz tradicionalnih japanskih vrednosti. Sa druge strane, kao dugogodišnji Britanac, vešto koristi ironiju i specifičan britanski humor, i odlično razume britanski klasni sistem i njegove nijanse.

Gospodin Stivens je batler koji nikada ne izneverava svoje profesionalno biće, ma u kakvoj svakoj situaciji da se nađe, dostojanstveno je iznosi. Pod tim “dostojanstvom”, koje smatra ključnim za posao uspešnog batlera, gospodin Stivens podrazumeva upravo sposobnost da se do krajnjih granica svoje moći nastani u svojoj profesionalnoj ulozi. Njega ne mogu poljuljati spoljni događaji ma koliko bili neočekivani, bolni i poražavajući. On nosi svoje dostojanstvo i profesionalizam onako kako otmen gospodin nosi svoje odelo.

U leto 1956. godine, gospodin Stivens po prvi put kreće na putovanje kroz Englesku, ali i na putovanje kroz svoja sećanja. Razmišljajući o svom poslu i o svom životu, posebno o svom odnosu sa gospođicom Kenton, nekadašnjom upravnicom Darlington hola, u njemu se suptilno bude pitanja o izgubljenim prilikama za ljubav i sreću. Ova introspektivna naracija neminovno stvara dirljivu i melanholičnu atmosferu tokom čitanja.

Oduševila me je umetnost pripovedanja Kazua Išigura. Pripovedanje kojim nam se pred očima uverljivo i slikovito otkriva čitava jedna epoha i portret ljudskog života. Umetnost neiskazivanja emocija, kojim su nam sve emocije nepokolebljivo jasne.

Duboko ćete disati dok budete čitali Ostatke dana. Duboko disati i duboko promišljati.

Završila sam roman dirnuta i ostala sam dugo, dugo zamišljena nad tim kako kultura i vreme u kom živimo oblikuju naše ličnosti i kako naše odluke određuju ko smo ili ko i šta nismo postali, postigli i dostigli.

Mislite o svojim izborima i čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]