Karolin Bernard
“Frida Kalo”

Kakva žena! Kakva snaga! Nositi se sa surovim životnim okolnostima, kakve su zadesile Fridu, tako, da, uprkos tome, promeni svet, vredno je svakog divljenja! Frida je postala simbol hrabrosti, snage, lepote, ženske emancipacije i slobode.

Mnogima je meksička slikarka, Frida, uzor i inspiracija pa ne čudi što je ponovo njena životna priča ispričana u romansiranoj biografiji Karolin Bernard “Frida Kalo i boje života”. Iako mi je sve skoro do detalja bilo poznato, lagana i slikovita naracija, doprinele su da oživim boje Fridinog života i iznova se zadivim hrabrošću i snagom ove posebne žene.

Frida kaže da je u životu imala dva sudara: prvi sa tramvajem, a drugi sa Dijegom Rivero, čuvenim slikarom. Oba su obojila celi njen život i dala mu boje, sve boje, od bele do crne. Patnju i radost prenosila je na svoj rad koji je ujedno bio ljubak, veseo, ali i gorak kao što je njen život bio. 

Ništa u Fridinom životu nije bilo obično, konvencionalno, niti jednostavno! Najpre je kao dete preležala dečju paralizu koja za posledicu ostavila kraću nogu, potom je sa devetnaest godina pobedila smrt kada je doživela tešku saobraćajnu nesreću, zatim je prohodala, iako niko nije verovao da je to moguće s prelomom kičme na tri mesta. Prkosila je celom svetu svojim divlje snažnim i prelepim karakterom. Bila je revolucionarka u svakom smislu. 

Dijego, ljubav Fridinog života, u isto vreme bio joj je potreban kao vazduh da bi disala i živela, ali je isto tako umeo da joj ga oduzima i ubija je. Od prvog trenutka je znala da joj nikada neće biti veran, ali je svesno pristala na to i ipak se udala za njega. Ponosno je podnosila njegove izlete sa strane, bol u leđima i nozi koji je s vremenom bivao sve veći, sve do najveće izdaje koju je počinio ni manje ni više, nego sa njenom rođenom sestrom, Kristinom. Ni Frida nije ostajala ravnodušna na pažnju inteligentnih muškaraca, ali i žena koje su je gledale sa divljenjem. Sve ovo, ali ponajviše, nemogućnost da iznese trudnoće zbog narušenog zdravstvenog stanja, oblikovalo je Fridu i ona je te emocije prolivala na svojim slikama. Od ljubavi prema Dijegu, životu, svom domu i porodici, meksičkoj tradiciji, do susreta sa smrću, bolom, gubitkom deteta i izdajom.

Fascinantna Frida, živela je da bi slikala i slikala je da bi živela. Bila je najautentičnija osoba svoga vremena. Postala je nepresušni i večni izvor inspiracije. Nema zemlje na svetu u kojoj ne postoje modni ili ukrasni detalji sa motivom njenog lika. Postala je simbol borbe za ženska prava i večni simbol snage i hrabrosti. Iznova će vas Frida zadiviti, očarati, inspirisati i učiniti da volite i prigrlite svoj život. 

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]