Kamij Lorans
“Žensko”

“Žensko je.” rečenica je koja odzvanja ovim romanom Kamij Lorans!

A odzvanjali su i moji krici zbog neravnopravnosti i nepravde u odgoju i odnosu društva prema  ženskom detetu. 

“Žensko” je vrlo lična knjiga jer ju je Kamij napisala podstaknuta i analizirajući vlastita iskustva. Introspektivnom analizom, pokušava da razume kako društveni uslovi utiču na njen/naš razvoj kao žene i kako se može izaći iz okvira tih ograničenja.

Pisala sam vam već o romanu “Filip” u kom Kamij Lorans piše o vlastitom iskustvu gubitka deteta dva sata nakon njegovog rođenja. Iako je ovaj roman nastao nakon Filipa, on mu prethodi po događanjima.

Kako je to roditi se, biti i postati žena? Danas, rekla bih, lakše nego u vreme šezdesetih i sedamdesetih kada se Kamij kalila u ženu koja je danas. Inspirisana pokretom MeToo i izučavanjem položaja i sudbina žena u društvu, napisala je ovu sjajnu knjigu o ženskom identitetu.

Višegeneracijskim glasom pripoveda se ova priča o ženskom bivanju i to iz tri lica i tri ugla. Prvog, majke, koja se obraća najmlađoj ćerki dospeloj na svet. Drugog, iz ugla svoje ćerke. A onda iz ugla unuke. I to je ono što mi se dopada u vezi sa Kamijinim pisanjem, to sagledavanje priče iz različitih perspektiva i originalan način prelaska iz jednog lica u druga.

Priča prati životno putovanje devojčice od rođenja šezdesetih godina do punoletstva, propraćeno nizom društvenih predrasuda i stereotipa u vezi sa položajem žena kao slabijeg pola u odnosu na muški, koji se više ceni. Od samog rođenja, devojčica je razočaranje za oca koji je iščekivao muško dete. Kao što sam rekla, prvi deo priče pripoveda majka koja se obraća ćerki, a nama postavlja savršenu scenu za drugi deo priče pripovedan iz prvog lica ćerke za čiji lik se u potpunosti vezujemo i saosećamo sa njim. 

Loransova se bavi ženstvenošću, seksualnošću, majčinstvom u svim svojim izdanjima, svojim neprijatnostima i prijatnostima. Objedinjujući čitav niz društvenih, istorijskih i političkih okolnosti, Kamij daje sliku kako je to biti žena. Zadivljena sam načinog autorkinog posmatranja, analiziranja i inteligentnog promišljanja ženskog bivanja. 

“Žensko” je pronicljiva, dirljiva i nezaboravna knjiga. Ona je i sugestivna i podstiče na promenu i na našu angažovanost u njoj.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]