Julijana Adamović
“Divlje guske”

Gledan očima dece svet odraslih izgleda ogromno, nepoznato i nerazumljivo. Zato su u njihovim očima i ušima lepote velike, ali i strahovi. Sve što odrasli rade i izgovaraju, deca shvataju ozbiljno i bukvalno. Ona ne traže skriveni smisao i tumače sve baš onako kako vide. Kada bi svet funkcionisao po dečijim pravilima, sve bi bilo jednostavnije i lakše.

U romanu “Divlje guske” Julijane Matanović svet posmatramo očima dve devojčice, bliznakinje. I to svet siromaštva smešten u jedno panonsko selo sedamdesetih godina 20. veka. u porodicu u kojoj je otac nasilna pijanica i u kojoj vlada večito rivalstvo između umorne i nezadovoljne majke i babe ogorčene izborom svoga sina. U retkim zatišjima tog rivalstva, devojčice traže trenutke nežnosti, mrvice ljubavi, želeći samo da se osete kao divlje guske koje nikada ne napuštaju nemoćne članove svoga jata.

U strahu od kazne zbog svojih dečijih nestašluka, one pronalaze utehu i sagovornike u Rusima Kolji i Lenki, papirnatoj guski zaključanoj u sobi kuće i psu Loli jer mama i tata nemaju uši niti razumevanja za njihove postupke. Iako mama mrzi babu, noći koje provode kod nje su jedine kada one ne spavaju na gumenoj podlozi, a ipak ostaju suve, kada uživaju u pidžamama zagrejanim na peći i biblijskim pričama pred spavanje, u sitnim poklonima koje pojedu na putu do kuće ili sakrivaju po džepovima da ih majka ne bi optužila da su se prodale i da su je izneverile. 

Njihov svet je tipično dečiji – isprepletan maštom, bukvalnim shvatanjem reči odraslih i nerazumevanjem sveta odraslih, ali atipično zatrovan mržnjom i osećajem krivice. 

Naracija u ovom romanu je vanredna! Bez dijaloga, dinamična, metaforična, snažna i nimalo patetična. Na momente nisam bila sigurna da li nam priču pripovedaju bilznakinje ili je to ipak jedna devojčica raspolućena podelama okruženja u kom živi i na koje se navikla, a i iz straha da ostane sama i napuštena kreirala je to dvojstvo, ali i to će vam se do kraja razjasniti.

Ovo je zaista veliki roman koji me je dotukao i potresao do srži. On je neprijatan i neophodan  podsetnik na to kako deca vide svet i opomena kako naši postupci pomeraju i utiču na dečiji svet. 

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2022. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]