Ildefonso Falkones
“Katedrala na moru”

“Katedrala na moru” Ildefonsa Falkonesa neodoljivo me je podsetila na Safonovu knjigu “Senka vetra” po mestu dešavanja, dinamičnosti, uzbudljivosti i ostavila jak utisak koji ću, verujem, nositi celi život.

Radnja se odvija u 14. veku u Kataloniji gde je vidljiv kontrast između bogatih i siromašnih. Glavni junak, Arnau Estanjol, običan je čovek iz naroda, sa kojim se lako poistovećujemo i zato srčano pratimo kako sebi krči put od bede do vrha i natprosečnosti. 

Arnau je rođen kao sin kmeta Bernata Estanjola i Frančeske i sudbina mu je još pre rođenja dodelila teret koji mora da nosi kroz ceo život. Majka mu je silovana prve bračne noći od strane podlog lorda Lorensa de Belere, pozvavši se na gospodarevo pravo prve bračne noći da legne sa ženom svog kmeta. Kada su počele da kruže glasine da je Frančeska začela sa svojim mužem, a ne sa lordom, sujeta je proradila i Belera se sveti odvojivši majku od oca i deteta. To je bilo tek prvo zlodelo koje im je Belera naneo.

Bernat Estanjol je izuzetno pravičan i dobrodušan lik, požrtvovan i topao otac koji je spreman na sve da spasi i odgoji svoga sina. Te i takve osobine nasledio je i njegov sin, Arnau. Na vrhuncu svoje usamljenosti jer je mislio da mu je majka umrla i kada je izgubio oca, upoznaje dečaka Žoana i njih dvojica postaju braća. Arnau golim rukama učestvuje u izgradnji katedrale, a njegov usvojeni brat, Žoan, uči za sveštenika. Kao odrasli ljudi, braća će se naći oči u oči, na suprotnim stranama. Za vreme Arnauovog života, Barselona će postati grad svetlosti i tame zbog kontrasta njenog ponosa – izgradnje katedrale Santa Maria del Mar i sramote – okrutnosti inkvizicije.

Ovaj prelepi istorijski roman, Falkonesov omaž svim ljudima koji su tokom pedeset i četiri godine učestvovali u gradnji jedne od najlepših crkava ikada sagrađenih, priča je o nošenju kamenja i gradnji katedrale, ukrštanju mačeva i bitkama, o netoleranciji prema Jevrejima, spaljivanju jeretika, prevari i izdajstvu, strasti i ljubavi, i o povratku vere i nade u ljude.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]