Goran Stojičić
“Slučaj Danil Harms”

Pristupila sam ovoj knjizi sa velikim poštovanjem nakon čitanja “Besanih”. I sam dizajn nove knjige Gorana Stojičića koju je uobličio jedan od naših najboljih grafičkih dizajnera, Slavimir Futro, mamio me je da je uzmem u ruke i otkrijem zamršenost ljubavnih odnosa o kojima Goran piše, grafički predstavljenih paukovom mrežom.

Ljubav je ono što inspiriše Goranovo pisanje, ali ne ona patetična, sladunjava, naprotiv, to je ljubav zbog koje se ne spava, zbog koje se živi i umire. Njegove ljubavne priče su ispisane jednostavnim jezikom, a opet su originalne, posebne. Ljubav je hrana za dušu, a Goranove priče su neiscrpan izvor te namirnice.

“Slučaj Danil Harms” čine priče, naizgled, zasebne, a u stvari vešto povezane u celinu, roman. Ono što je karakteristično za Goranovo pisanje su apsurdi i neočekivani obrti u toku radnje koji nas ostavljaju prikovanim za stranicu dugo nakon čitanja priče.

Stojičić svoj novi roman posvećuje svom uzoru, Danilu Harmsu, čije pisanje upravo karakterišu apsurd i nadrealnost. Apsurdno je i to što lik Danila Harmsa u romanu, nema nikakve veze sa stvarnim Danilom, on je samo jedan od likova koji se prepliću i susreću iz priče u priču kada se to najmanje nadamo.

Neću vam reći da ćete knjigu “Slučaj Danil Harms” pročitati u dahu jer nećete. Biće vam potrebno da zastanete sa čitanjem i dodjete sebi nakon veštog spajanja očekivanog i neočekivanog, realnog i nerealnog. Ono što je sigurno je da ćete uživati i jedva čekati knjigu “Besani 2” kako biste i dalje bili deo ovog čudesnog sveta Gorana Stojičića.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]