Gabrijela Garsija
“O ženama i soli”

“O ženama i soli” Gabrijele Garsije je višegeneracijski portret žena, njihovih pogrešnih izbora, odluka, izdaja koje su počinile i koje su im učinjene. Ovo je knjiga koja se guta i brzo zavoli, uprkos mračnim mestima na koje nas autorka vodi. 

Na samom početku nalazi se porodično stablo i to samo njegova ženska linija. Od Marije Isabel, čiju priču otkrivamo počevši od 1866. godine do Džanet i Majdelis. Ovo je priča o pet generacija Kubanki koja se ukršta sa pričama salvadorskih imigrantkinja, Glorijom i Anom. Vremenska linija priča šeta kroz vekove i Majami, Kamagvej, Teksas i La Habanu. Potrebna je koncentracija da se uhvate vremenske i prostorne niti, kao i veliki broj likova, ali su moćni zapleti priča ono što vam ne dopušta da ispustite knjigu iz ruku.

Marija Isabel je mlada Kubanka koja radi među muškarcima kao motač cigara. Antonio je čitač koji razonodi radnike čitajući im novine i romane Igoa, Dime pa čak i Šekspira. Među njima dvoma razvija se prijateljstvo i ljubav sa Antonijeve strane. Kada započne revolucija, Antonija pogubljuju, a Marija rađa dete. 

Majami, 2014. Džanet je na odvikavanju od droge i od svog partnera, Maria. Majka Karmen je obilazi i brine o njoj. Kada imigraciona policija privede komšinicu, Gloriju, Džanet uzima njenu ćerkicu, Anu, kod sebe dok ne pronađe majku, i tako joj ublaži taj životni udarac. Džanet počinje da traga za istinom o sebi i o svojoj prošlosti.

Teksas, 2014. Glorija, Anina mama, nalazi se imigracionom pritvoru gde čeka deportaciju u El Salvador. Čuvari saznaju da ima ćerku i dovode i Anu u pritvor. Glorija joj otkriva kako je zatrudnela sa njom sa mladim pripadnikom kriminalne grupe koji ju je silovao. Brata su joj ubili. Od te senke straha i gladi ona beži iz El Salvadora. Deportuju ih u Meksiko.

“Prošlost proganja čoveka samo ako joj on to dopusti.”

Otkrila sam vam prvi deo mozaika ovih ženskih priča i izdaja koje su im učinjene ili su ih učinile, a koje su oblikovale njihove živote. Fokus je na ženama, muškarci su uzročnici njihovih patnji, ali su stavljeni u drugi plan. One su te koje se bore za svoje ćerke i unuke. One su te koje im žele bolji i lakši život. One su te koje preživljavaju. Bez obzira na sve. Jer žene su mnogo više od onoga što misle. 

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]