Fredrik Bakman
“Moja baka vam se izvinjava”

Baku sam čitala sa ogromnim uživanjem. Neke knjige čitamo gledajući koliko ima do kraja poglavlja ili samog kraja, a ja sam baku čitala, žaleći što se bližim kraju. Napisana je jednostavnim jezikom za sve uzraste, a prepuna je vrednosti i dubokih misli za svakoga.

Mnogi će tražiti sličnosti i razlike Bakmanovog Uvea i bake i vrednovati ih, a to je isto kao da poredite dva svoja deteta. Svako je ponaosob posebno i potpuno drugačije.

Svako ima superheroja svog detinjstva. Nekoga ko je uvek tu da pruži utehu i podršku u kakvoj god da se nađemo situaciji. Baka je bila Elzin superheroj. Neobična baka, čija se ljubav meri “hiljadama bajkovitih beskraja” preuzela je tu ulogu na sebe i učinila Elzino detinjstvo čudesnim. Baka je stvorila njihov svet- svet bajki i to ne samo pričajući joj iste, nego i živeći kao da su one glavne junakinje. Svaku realnu situaciju bi učinila bajkovitom. Svaka bajka imala je svoju lekciju- da nauči Elzu da je skroz u redu biti drugačiji, poseban, nadati se, verovati i praštati.

Bakman je ispričao savršeno modernu bajku prožetu svim nesavršenostima svakodnevnog života. “Moja baka vam se izvinjava” je knjiga koja će vas nasmejati i dirnuti do suza i čiji ćete utisak nositi još dugo nakon što okrenete poslednju stranicu.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]