Fransoaz Sagan
“Dobar dan, tugo”

Iako je roman Fransoaz Sagan “Dobar dan, tugo” nastao pre više od pola veka, on i danas intrigira čitalačku publiku. Kada je napisala ovu knjigu, Sagan je imala nepunih 19 godina, ali mladost je nije sprečila da u kratkoj knjizi koja se čita u dahu vešto razvije likove glavnih protagonista, stvarajući žive slike koje su  pretočene u isto tako proslavljeni film.

Priču o jednom nemirnom letu na obali Sredozemnog mora pripoveda nam buntovna i strastvena tinjdžerka Sesil. Ona i otac, Rejmond, imaju poseban odnos, prisan, odan i posesivan. Sve bi bilo dobro u tom njihovom malom svetu, da njen otac, udovac, nije lak na žene. Te žene se u njegovom životu zadržavaju kratko jer njega dugo ne drži mesto ni sa jednom, niti ima želju da produbljuje te odnose. Sesil i Rejmond su slični po mnogo čemu – po okrenutosti sebi i svojim potrebama, po sebičnoj potrebi za ispunjavanjem ličnih strasti, po nezainteresovanosti za druge i njihove osećaje, kao i za dešavanja oko njihovog malog sveta uopšte. Oni besprekorno funkcionišu u svom kreativnom haosu svakodnevnih dešavanja i odnosa, dok taj nered ne naruši tj. uredi dolazak prefinjene i inteligentne žene, Ane. To je ono što pokreće dramu njihovog savršeno nesavršenog života.

U lik sedamnaestogodišnje Sesil, Sagan je utkala svoj boemski, raskalašni i hedonistički lik. Ona se nije libila da otvoreno priča o takvom svom životu, što je za ono vreme bilo neshvatljivo. Uprkos tome, uspeh ovog romana je proslavio i doneo joj svetsku slavu i bogatstvo. S razlogom, jer je ovaj roman o ljubavi, osveti i međuljudskim odnosima daleko ispred svog vremena i bilo da se slažete ili ne sa životnim stavovima koje je Fransoan Sagan iznela u ovoj knjizi, jedno je sigurno – nećete ostati ravnodušni.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]