Erlend Lu
“Dopler”

Verujem da se svakome od vas desilo da se čaša modernih civilizacijskih tokova već prepuna društvenim mrežama, online poslovima, zabavama, svim i svačim.. prelije i da poželite da pobegnete u prirodu, daleko od svega i svih. Da se vratite, pre svega sebi, i svemu onome što goli život čini.

E, pa takvim scenarijom počinje radnja ovog odličnog romana Erlenda Lua “Dopler”. Nakon što glavni junak Dopler, do tada običan, sredovečni, porodičan i zaposlen Norvežanin, izgubi oca, a zatim jednog dana padne s bicikla u šumi, on rešava da tu i ostane. Izopštava se od društva i porodice i rešava svih suvišnih predmeta. Razapinje šator u šumi koji i nije toliko daleko od ljudi, ali ga više ne interesuju. Njegova zajednica postaju šuma i životinje, njegov najbolji prijatelj los, koga naziva Bongo, čiju je majku ubio. 

Ova knjiga svojom tematikom zabavlja, intrigira, šokira, ali i navodi na razmišljanje. Iako je veoma kratka, ona se dotiče ozbiljnih tema usamljenosti, porodičnih odnosa, problema i krize modernog potrošačkog društva. Čita se brzo i nije sumorna bez obzira na tematiku, naprotiv, ona je poziv čoveku da se vrati sebi i prirodi.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]