Elif Šafak
“10 minuta i 38 sekundi n ovom čudnom svetu”

Očarana sam gradom koji se pruža preko sedam brda i gotovo hiljadu četvrti velikih i malih, gradom koji spaja dva kontinenta, gradom koji se gledajući sa Galata kule pruža dokle pogled seže i kome je prorečeno da će ostati neosvojen dok je sveta i veka, čarobnim Istanbulom. Sa uživanjem čitam knjige čija je radnja smeštena u Istanbulu jer me vraća u ovaj grad krajnosti, grad komešanja vreve i mira, bogatstva i siromaštva, slatke i slane vode u Bosforu.

I baš takav Istanbul krajnosti slika Elif Šafak u svom romanu “10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svetu”, grad krajnosti u kom se mešaju java i san.

Oduševila me je početna ideja romana zasnovana na tome da je svest pokojnika nakon smrti budna 10 minuta i 38 sekundi. Priča prati život Lejle, prostitutke koja je brutalno ubijena i bačena u kontejner. Nakon smrti, Lejla doživljava tih “deset minuta i trideset osam sekundi” duhovne svesti, prisećajući se iz minuta u minut ključnih trenutaka svog života. 

Prisećajući se svoje prošlosti i detinjstva provedenog u malom mestu u Turskoj, saznajemo da je Lejla kao dete poklonjena prvoj ženi svoga oca, koja nije imala poroda, a da je njena biološka majka zbog toga skrenula razumom, da je Lejla seksualno zlostavljana kao dete i zbog svega toga pobegla je u Istanbul od poniženja i nerazumevanja porodice za njenu bol. U Istanbulu nevoljno upada u svet prostitucije. Na svom nesrećnom životnom putu susreće raznoliku grupu likova turskog društva, skrajnutih pojedinaca, koji postaju njeni istinski prijatelji.

Dopao mi se taj prvi deo romana i Lejlinog prisećanja svog života. Dopao mi se način na koji Elif kroz Lejlinu priču promišlja o temama ljubavi, društvene nepravde i predrasuda, iskrenog prijateljstva i važnosti ljudske povezanosti.

Dopao mi se glas koji je Elif dala nepoželjnima, “nedostojnima” i neprihvaćenima podvlačeči to pričom o Groblju napuštenih gde završavaju slični. 

Manje mi se dopao način na koji je izveden drugi deo knjige u kom Lejlini prijatelji žele da isprave nepravdu i učine nešto dobro za svoju prijateljicu, po poslednji put. 

Ovo je topla i dirljiva priča o uticaju i značaju naše krvne porodice, ali i velikoj snazi i značaju one druge porodice koju sami biramo i koja ima moć da isceli svaku našu patnju i bol, porodici prijatelja. 

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]