Elena Ferante
“Priča o izgubljenoj devojčici”

Teško mi je što je priči o genijalnim prijateljicama došao kraj. Progutala sam četvrtu knjigu ovog serijala za nekoliko dana. Elena Ferante je sazrela pišući sagu o Lili i Eleni (Lenu) i ovo je zaista vrhunac njenog pisanja. 

Iskreno sam se plašila završetka. Kada se razvije dobra priča kao što je ova, očekivanja budu prevelika. Ali uprkos svemu tome, ostala sam oduševljena i bez teksta.

Lila i Lenu su sada zrele žene. Povratkom Nina u emotivni život Elene, njen brak doživljava krah i ona se na vrhuncu svog književnog uspeha vraća u Napulj, konačno uvidevši pravu mužjačku prirodu njene celoživotne ljubavi. Ponovo učvršćuje neraskidivo, duboko, zavidno, nadmetljivo, toplo i komplikovano prijateljstvo sa Lilom koje im je neosporno oblikovalo živote. I ponovo uživamo u napuljskoj atmosferi kakvu smo zavoleli u prvom tomu. Italija prolazi kroz buran period desničarskog i levičarskog terora i nasilja i poslednji tom je društveno-kulturno svedočanstvo toga vremena.

Spisateljsko samopouzdanje Lenu nisu mogle da osnaže, ili jesu samo privremeno, rasprodata izdanja, dobre kritike, novčane nagrade.. uvek je pisala plašeći se i senke Lilinih reći. Verovala je da ukoliko bi Lila napisala samo jednu priču o svom životu, da bi to bilo toliko moćno, da bi poništilo njen celoživotni rad. Lila je živela na svoj način, uvek prkosno, misteriozno, u sukobu sa sobom i drugima. Od momenta kada joj je nepravedno uskraćena mogućnost daljeg školovanja u mladosti, kao da svesno i destruktivno radi protiv sebe. Njena vanredna inteligencija i kapacitet ostaju zarobljeni ne samo u rejonu, nego i u njoj samoj. 

Drugarice se ponovo zbližavaju Eleninim povratkom u rejon i istovremenim trudnoćama. U njihovim životima je sve izgledalo jednostavno dok nije postajalo komplikovano. Toliko komplikovano, da je samo neverovatna Elena Ferante znala da iskroji i rasplete priču njihovog života na tako maestralan način. Ne želim da otkrivam razrešenja drama genijalnih prijateljica i da otkrijem li su starost provele zajedno ili ne, kao i sudbinu ostalih likova, braće Solara, Paskvalea, Alfonsa, Antonija, Enca i drugih, jer ne želim da vam uskraćujem to zadovoljstvo čitanja. Nagoveštaj tragedije iz naslova je ono što nadvija sive oblake nad poslednji tom od kojih naše junakinje nikada neće pobeći.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

© 2023. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]