Elena Ferante
“Lažljivi život odraslih”

Nakon pročitane Napuljske tetralogije i knjige ”Dani napuštenosti” sa radošću se vraćam fenomenu Elene Ferante. Podsetila sam se čitajući “Lažljivi život odraslih” koliko je pisanje Elene Ferante dobro, živopisno, istinito bez kalkulisanja i pitko, a u istu ruku i duboko. Uživljavanje u njene likove je jednostavno i toliko uverljivo da imate osećaj da posmatrate svet upravo očima glavnog junaka, u ovom slučaju junakinje, Đovane. Knjiga se čita u dahu, ali na mnogo mesta ga zadržava i oduzima.

Kada je “Lažljivi život odraslih” objavljen u Italiji, ljudi su čekali u redovima od ponoći kako bi došli do svog primerka, a širom zemlje su održavana „čitalačka bdenja”. I dok je Napuljsku tetralogiju sjajno ekranizovao HBO, ovu priču ćemo gledati u ostvarenju Netflixa, nadam se jednako zasluženo dobro.

Elena se i u ovoj knjizi bavi odnosima u braku i porodici uopšte, o postupcima odraslih i njihovim posledicama na sopstveni život, i na život dece, adolescencijom i seksualnošću. Priču opet smešta u Napulj koji je toliko živ i na ovim stranicama, da ćete zajedno sa likovima šetatima njegovim haotičnim ulicama punim vreve.

Đovana je ćerka jedinica naviknuta na pažnju roditelja, naročito oca. Pratimo njen razvoj od 12. do osetljive 16. godine, kada se suočava sa lažljivim svetom odraslih. Čuvši razgovor roditelja u vezi sa njenim lošim ocenama, gde otac kaže da je ista njegova sestra, tetka Viktorija, Đovana to doživljava tragično jer se o tetki nije ili vrlo malo govorilo u kući i to sa atributima ružan i zao, tačnije, pokušavali su da izbrišu svaki njen trag postojanja. Njen dotadašnji identitet se poljuljava i Đovana dobija ogromnu želju da upozna tetku i otkrije na koga zaista liči. Na svoje obrazovane roditelje koji žive “normalan život” u centru Napulja ili na svoju ozloglašenu tetku skrajnutu i na društvenoj lestvici na geografskoj mapi Napulja. Đovana gradi sliku o sebi, boreći se sa svojim uzburkanim godinama i mišljenjima okoline, lažima odraslih koje otkriva i dvema raspolućenim, okrnjenim i ranjenim delovima svoje porodice. 

Bićete opet zavedeni jedinstvanim stilom pisanja Elene Ferante i potpuno uvučeni u književni svet njenih likova.

Čitajte s radošću,
Vaša Tatjana

 

© 2022. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]