Elena Ferante
“Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju”

Uživanje se nastavlja trećim delom napuljske tetralogije u karakterističnom ritmu i raspoloženju koje hipnotički uvlači u priču i ne pušta. Elena Ferante nas maestralno vodi kroz radnju od ushićenja zbog pojedinih događaja, preko razočaravajućih scena i postupaka glavnih likova do novih uzbudljivih scena koje nas vraćaju u igru. Sve vreme ne ispuštamo knjigu iz ruku jer već znamo da će posle mirnog mora Elena stvoriti neku buru.

Za razliku od prve dve knjige, “Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju” ostavlja za sobom detinji, bezbrižan ton i zamenjuje ga ozbiljnim, mračnim i uzbudljivijim tonom odraslog sveta Elene i Lile. Sada već zrele žene, Lila i Elena žive potpuno različite živote. Lila ostaje zarobljena između svojih potencijala i želja i svoje realnosti supruge i majke u nesrećnom braku. Za razliku od nje, Elena živi život za obe. Onaj koji je Lila oduvek želela, ali nije mogla i onaj koji je Elena kreirala vođena željom da zadivi Lilu i bude bolja od nje. Elena dostiže veliku popularnost izdavši knjigu koja je u isto vreme zadivljavala publiku i zgražavala je zbog slobodnih i lascivnih opisa. Ovo kao da je ne slučajni detalj iz života Elene Ferante. I samo ime Grekove- Elena i njen vrtoglavi uspeh zbog knjige neodoljivo podsećaju na autorku napuljske tetralogije.

Za razliku od prva dva dela u kojima je radnja vezana za siromašni Napulj, Feranteova nam ovde živopisno predstavlja širu sliku Italije i njenog burnog i krvavog perioda. Elena se bavi važnim temama položaja žene u porodici i zajednici, pravima radnika i uslovima rada.

Iako je prijateljstvo Lile i Elene prepuno surove iskrenosti, zavisti, naleta bliskosti, ali i udaljenosti, za njih dve predstavlja pokretač, motivaciju i čvrst oslonac u svim životnim situacijama koje su ih snašle.

Prepustite se ovom neobjašnjivom književnom fenomenu i uživajte u jednostavnosti izražavanja  dubokih osećanja.

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

 

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]