Elena Ferante
“Moja genijalna prijateljica”

“Moja genijalna prijateljica“ je roman koji je postigao neverovatan svetski uspeh i opčinio publiku širom sveta. Autorka, Elena Ferante, je skrivanjem svog identiteta i pisanjem pod pseudonimom, uspela da zaintrigira svetsku javnost još pre čitanja ”napolitanske tetralogije”, ciklusa od četiri romana. Mistika koju nosi taj čin prožima se kroz čitav roman i prenosi na glavne junakinje Lilu i Elenu.

Roman počinje zagonetnim nestankom bez traga sada već zrele žene, Lile. Pokušavši da shvati Lilin nestanak, Elena se mislima vraća u detinjstvo i pripoveda nam priču o njihovom genijalnom prijateljstvu u predgrađu Napulja u drugoj polovini 20. veka. Lila i Elena se često nadmeću, dive i zavide u isto vreme jedna drugoj i to kao da čini ovo prijateljstvo neraskidivim. One otkrivaju svet zajedno, ulepšavajući ga svojom maštom. Obe potiču iz siromašnih porodica i smatraju da se moć i spokojan život postižu novcem i prave životne izbore kako bi ostvarile takav život.

Nisam mogla da ostanem ravnodušna pred genijalnim prijateljicama. Prijateljstva su nešto što nas oblikuje u ličnosti, bilo pozitivna ili negativna. Svako od prijatelja pojavi se u našem životu da nas nauči nekim lekcijama. Nakon neispuštajućeg čitanja “Моје genijalne prijateljice” imam potrebu da se zahvalim svim svojim prijateljima na trenucima sreće, ćutanja, razgovora, smeha, plakanja, razočaranja, podrške, zagrljaja… Beskrajno hvala zato što sam danas ona koja jesam!

Čitajte s radošću
Vaša Tatjana

© 2024. Sva prava zadržana.

[mc4wp_form id="278"]